Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Омбудсманът Мая Манолова няма да участва в протеста на майките от инициативата "Системата ни убива", които поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Манолова обясни, че решение дали е нужно отстраняването на Симеонов, трябва да вземе премиерът Бойко Борисов. Омбудсманът допълни, че тя няма да иска оставката на политика под каквато и да е форма. Причината за насрочения за понеделник протест стана телевизионно интервю, в което Симеонов нарича майките „кресливи жени“, спекулиращи с "уж болните си деца", за да постигнат материални цели.

Протестиращите майки искат извинение и оставка от Валери Симеонов
 
Във вторник, след заседание на Тристранния съвет, на което беше обсъден законопроектът за хората с увреждания, вицепремиерът Валери Симеонов обясни неговото виждане за разработването и приемането на закона, пред една от телевизиите:
 
„Беше започнат, като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин, като инструмент за постигане на техните чисто материални цели“, каза Симеонов.
 
По-късно самият Симеонов в профила си в социалните мрежи обясни, че всичко това е поредна кампания, провокирана от извадена от контекст фраза на негово изказване. „Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките“, изтъкна Симеонов.

Валери Симеонов: Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира
 
Вчера представители на майките бяха в парламента от сутринта, за да следят какво се случва с дискусията за здравеопазването, а на обяд обявиха, че искат оставката на Валери Симеонов заради думите му. По-късно те насрочиха и протест пред Министерския съвет, който ще се проведе в понеделник. Омбудсманът Мая Манолова обясни, че няма да иска оставката на Симеонов, както и че няма да бъде част от протеста в началото на седмицата.
 
„Аз не коментирам оставки, с кадрови назначения и уволнения не се занимавам, не е моя работа, отговорността е на друг и този друг е премиерът Борисов. Решенията ги взима той и българският парламент. Смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване и отношение и аз мога да го коментирам в чисто човешки план - то е неприемливо“, каза омбудсманът.

Бойко Борисов се извини на майките на деца с увреждания
 
Манолова допълни, че е оптимист и смята, че първата стъпка в реформата по отношение на политиките на хората с увреждания ще бъде направена:
 
„Те ще бъдат включени в заседанията на комисиите, ще бъдат приети на първо четене от депутатите през следващата седмица и след това предстои работа по тяхното доработване, по тяхното синхронизиране и опити те да бъдат вместени във финансовата рамка, която е определена от правителството - въпросните 150 млн.“
 
През вчерашния ден оставката на Симеонов поискаха също от БСП и от Атака.