Очакват се значителни повишения на нивата във водосборите на Тунджа, Марица и Арда
Очакват се значителни повишения на нивата във водосборите на Тунджа, Марица и Арда / снимка: БГНЕС, архив

От днес до 19 юни се очакват значителни повишения на нивата във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, както и в средните и долни течения на Места и Струма, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите.

Очаква се водното ниво на река Елховска при Рудозем рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни да достигне оранжевия праг на предупреждение (риск за тревога), а около обяд - и червения праг на предупреждение (тревога).

Очаква се водното ниво на Черна река при Смолян да достигне жълтия праг в ранните сутрешни часове на 18 юни, да продължи интензивно да се повишава и по обяд да достигне и премине червения праг за предупреждение (тревога).

По прогноза се очаква водното ниво на река Върбица при Златоград рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни да достигне и премине червения праг на предупреждение (тревога), като в късните часове на деня ще започне да се понижава.

След постъпила от НИМХ-БАН прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни, Оперативното звено в МОСВ и в басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на „повишено внимание” от днес.

НИМХ-БАН обявява жълт код днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите - Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали. Там се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До полунощ на места количествата на валежите може да достигнат 30-40 л/кв.м.