Неграмотните и тези, които не плащат данъци и сметки без право на глас?
Неграмотните и тези, които не плащат данъци и сметки без право на глас? / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Левицата е готова с мотивите до КС за пенсионната реформа
48137
Левицата е готова с мотивите до КС за пенсионната реформа
За образователния ценз
  • Левицата е готова с мотивите до КС за пенсионната реформа
  • За образователния ценз

Левицата вече е готова с мотивите си, с които ще иска Конституционният съд да отмени текстовете от Закона за Държавното обществено осигуряване, с които се правят промени в пенсионната система, ако мнозинството на ГЕРБ отхвърли наложеното от президента Георги Първанов вето. Това обяви в интервю за рубриката "МеждУредие" в Дарик депутатът от левицата и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание проф. Любен Корнезов. Държавният глава върна онази част от текстовете, които предвиждат повишаването на пенсионната възраст с по четири месеца през следващите три години. "Мотивите са готови, остава само събирането на подписите", съобщи депутатът преди очакваното в петък гласуване на президентското вето в парламента.

В ефира на Дарик проф. Корнезов коментира, че е очаквал решението на Конституционния съд, който не видя основание в искането на 71 депутати за касиране на президентските избори. Въпреки това решение обаче Любен Корнезов е убеден, че са нужни бързи промени в Избирателния кодекс, които да не допуснат лошите практики от последните избори да се повторят и на предстоящия след година и половина парламентарен вот.

"КС отхвърли жалбата ни за касиране на изборите, то е влязло в сила - от юридическа гледна точка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са признати за президент и вицепрезидент и мога да им честитя, като им пожелая успех в това, което ги очаква. Короната е тежка!", каза Корнезов.

Нужни са промени в Избирателния кодекс

Той обаче посочи, че КС не казва, че изборите са минали идеално. Всички сме свидетели на купуване на гласове, друг е въпросът доколко могат да се окажат всички нарушения, допълни юристът от левицата. Като посочи, че вече има образувани дела и даже осъдени лица. "Бяхме свидетели как едни депутати разнасят чували в зала "Универсиада" в София, после къде отидоха тези чували с бюлетини, никой не може да докаже. А и ЦИК не се произнесе по този казус", коментира още Любен Корнезов.

Самият Избирателен кодекс крие в себе си юридически опасности за един нечестен изборен процес и Конституционният съд на няколко пъти в мотивите си казва, че законът е несъвършен, посочи депутатът. По думите му веднага още след парламентарната ваканция мнозинството и опозицията трябва да обсъдят и направят промени в Изборния кодекс. "Защото ни предстоят парламентарни избори, може ли да допуснем и в тях отново да се случи всичко това - толкова избори са провеждани, но такъв хаос в изборния процес не е имало", заяви проф. Корнезов.

Във връзка с бъдещи промени в Конституцията Любен Корнезов коментира, че има основания в исканията на българи, които живеят зад граница с промени в основния закон да получат правото да бъдат предлагани и избирани за депутати. "Тези хора понякога са по-големи патриоти, така че те биха могли да бъдат приобщени с евентуални промени в Конституцията и бъдеща промяна на Избирателния кодекс", каза още юристът. На кръгла маса по темата, организирана от омбудсмана Константин Пенчев, българи, които живеят в чужбина за пореден път настояха за законодателна промяна в тази посока.

Неграмотните и тези, които не плащат сметки без право на глас?

По повод идеите за реформи изобщо в избирателната система Любен Корнезов посочи, че е скептичен за шансовете да бъде въведено задължително гласуване в България. "Да избираш е право, а не задължение, защото ако това се превърне в задължение, трябва да санкционираме онези, които не го направят", аргументира се депутатът и допълни, че по-скоро българите трябва да бъдат мотивирани да излизат да гласуват със съзнанието, че от техния вот зависи изходът от изборите.

Проф. Корнезов повдигна и въпроса за въвеждането на своеобразен "образователен ценз" за гласуване на избори в България. Позовавайки се на текста от Конституцията, според който образованието е задължително до 16-годишна възраст, неотдавна и проф. Огнян Герджиков лансира подобна идея в ефира на Дарик, макар че тя била възприемана като "ретроградна" в страната.

"Има хора, които нито си плащат данъците, нито си плащат тока, нито водата, тежат на обществото само със социални помощи, но стигне ли се до гласуване, те са първи там, стига да им платиш", коментира Любен Корнезов по темата. "Някъде около 18 процента по неофициални данни са неграмотни в България, не знаят буквите, но именно тези граждани отиват да гласуват - не съм против тях, разберете, но в края на краищата определят кой да управлява тази държава", допълни Корнезов.

Не била нужна промяна в Конституцията за фискалния съюз

Не е нужно да се променя Конституцията във връзка с решението на България да стане част от новия фискален съюз в Европа - тази материя, свързана с дефицита, би могла да бъде уредена в Закона за устройството на държавния бюджет, което ще даде и по-голяма юридическа стабилност на този въпрос. Такова мнение изрази проф. Любен Корнезов. В интервю за рубриката "МеждУредие" той коментира заявката на премиера Бойко Борисов, че до март страната ни ще бъде готова с нужните конституционни промени, свързани с междуправителственото споразумение за бюджетна стабилност в Европа.

Любен Корнезов припомни, че още преди 6 месеца от ГЕРБ са внесли подобна промяна в основния закон, но тя е била спряна, заради липсата на нужното мнозинство от 160 гласа за одобрението й. Сроковете са изтекли, така че сега мнозинството трябва да внесе нов проект, който ще бъде обсъден, уточни Корнезов.