Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Народното събрание ще гласува кабинета
93501
Народното събрание ще гласува кабинета
  • Народното събрание ще гласува кабинета
Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов ще връчи на президента Румен Радев документ със структурата и състава на предлаганото от него правителство. След това кандидатите за премиер, вицепремиери и министри ще бъдат предложени и гласувани в Народното събрание, а следобед ще се проведат церемониите по предаване на властта в Министерския съвет и във всяко от министерствата.
 
27 април: Радев връчи мандат за съставяне на кабинет на Борисов

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов и президентът Румен Радев
БГНЕС, архив

След като в сряда от ГЕРБ обявиха постовете в бъдещото правителство и имената на хората, които ще ги заемат, в четвъртък кандидатът за премиер Бойко Борисов ще представи на президента Радев официалния документ със състава на кабинета.
 
ВИЖТЕ НОВИТЕ МИНИСТРИ (СНИМКИ)

Сред бъдещите управляващи ще има четирима вицепремиери: Томислав Дончев и Екатерина Захариева от ГЕРБ, и Валери Симеонов и Красимир Каракачанов от "Обединените патриоти". Захариева ще бъде също министър на външните работи, а Каракачанов ще ръководи Министерството на отбраната. Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете, а Валери Симеонов ще координира икономическите и демографски политики.
 

Патриотите с двама вицепремиери, Цачева поема правосъдието


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
БГНЕС, архив

Сред министрите се появяват няколко нови имена - в правосъдното ведомство влиза Цецка Цачева, регионалното развитие се поема от бившия заместник на Лиляна Павлова Николай Нанков, а самата Павлова става министър за българското председателство на ЕС през 2018-та година.
 
Франс прес и Ройтерс за правителството "Борисов 3"

Нови лица влизат също в социалното, здравното, образователното и земеделското министерство.  Министри от квотата на Патриотите стават Нено Димов - на околната среда, и Емил Караниколов - на икономиката. Министерството на културата ще бъде управлявано от режисьора Боил Банов.
 
Вижте биографиите на всички министри в кабинета "Борисов 3"
 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
БГНЕС, архив

Малко преди обяд кандидат-управляващите ще се закълнат в Народното събрание, а след това ще се проведе церемонията по предаване на властта в Министерския съвет, и министрите ще встъпят в длъжност.