Митничарите излизат на протест заради преместването на централата им в Русе
Митничарите излизат на протест заради преместването на централата им в Русе / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митничарите излизат на протест заради преместването на централата им в Русе
55436
Митничарите излизат на протест заради преместването на централата им в Русе
  • Митничарите излизат на протест заради преместването на централата им в Русе

Митничарите излизат на протест в София срещу преместването на централата на агенцията в Русе. Очаква се в протеста да се включат и служители от други администрации, на които им предстои подобна промяна.

Протестът беше планиран за четвъртък, но беше отменен заради атентата в Бургас.

Пред Дарик организаторите заявиха, че не искат да бъдат третирани като „стадо и крепостни селяни”, които могат да бъдат местени на различни места.

В писмо до премиера Бойко Борисов митничарите обясняват всички рискове, които носи преместването на администрацията от столицата в Русе.

Пред Дарик Иван Кучмов обясни, че централната лаборатория може да бъде спряна с месеци заради преместването, а това е само малка част от проблемите, които ще възникнат. Въпреки това митничарите са поставени пред избора: „Или отиваш, или ти дават две заплати и въобще никой не го интересува как ще се развиваш по-нататък”, каза Кучмов.

Според него вероятната причина за преместването е т.нар. „заменка” на имоти: „Ние го знаехме много отдавна, но не предполагахме, че това ще се случи. Тази сграда трябвало да бъде заменена за някаква сграда тук в София. Ние се чувстваме като някакво стадо, като крепостни селяни, които сме част от една заменка”.

Стефан Стефанов допълни, че ще бъдат изгубени изключително добри експерти, заради което работата на митниците ще забоксува: „Подмяната на един държавен служител с опит не може да стане с един служител без опит. Ние не сме резервни части на една машинка, които могат да бъдат купени във всеки един магазин за резервни части и да бъдат подменени просто механично”.

Още във вторник финансовият министър Симеон Дянков заяви категорично, че „никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, никой не е роден банкер, така че – работа много за тези, които искат да я вземат”.

Протестиращите имат намерение да изразят недоволството си и във вторник.