ваксина дете бебе
ваксина дете бебе / iStock/Getty Images
За липсата на важна детска ваксина алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до общопрактикуващите лекари по Националната програма поради липса на договор, се казва в отворено писмо на сдружението, изпратено до Здравния министър и отговорните институции. 

В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България, ние общопрактикуващите лекари прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми, уточняват джипитата. И предупреждават - бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество.

Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля, се казва още в отвореното писмо. 

Те настояват да бъдат предприети незабавни мерки за възстановяване на доставките. 

Rotarix е показан за активна имунизация на деца на възраст от 6 до 24 седмици за профилактика на гастроентерит, дължащ се на ротавирусна инфекция, показва справка в сайта на Европейската Агенция по лекарствата. Там е описано и как се прилага - Курсът на ваксинация се състои от две дози. Първата доза може да се приложи след навършване на шестседмична възраст. Между дозите трябва да има не по-малко от 4 седмици. За предпочитане е курсът на ваксинация да бъде проведен преди навършване на 16 седмици, но задължително трябва да бъде завършен до 24-седмична възраст

Същата дозировка на Rotarix може да се прилага при бебета, родени преждевременно след най-малко 27-та гестационна седмица

С целия текст на отвореното писмо на личните лекари можете да се запознаете тук: