/ БГНЕС
Министър Красимир Каракачанов разпореди проверка на състоянието на сградния фонд с отпаднала необходимост за Българската армия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Бившето военно поделение в Хасково, край което стана трагичният инцидент от вчера, е определено като район с отпаднала необходимост за Българската армия през 2001 г.
През 2011 г. е установено саморазрушаване на част от сградата.

Ограда на бивше военно поделение се срути в Хасково, загина човек (СНИМКИ/ВИДЕО)

През февруари 2019 г. служители от регионалната структура на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" в гр. Пловдив са направили констативен протокол, въз основа на който министърът на отбраната на 15 март т.г. е издал заповед Р-71 за назначаване на комисия за извършване на оглед за освидетелстване на сградния фонд в района. В заповедта е указан двумесечен срок, в който трябва да се представи протокол за предприемане на последващи действия.

Междувременно за участъка на падналата стена директорът на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" издава указания, с които започва събирането на оферти от фирми, за да може да бъде осигурено предварителното събаряне на стената.

БГНЕС


На 12 април т.г. е подадена една оферта от участник в процедурата, но за завършването на законовата процедура са необходими още две предложения.

Във връзка с инцидента министърът на отбраната е разпоредил да бъде извършена проверка на целия сграден фонд с отпаднала необходимост за предприемане на последващи действия за обезопасяване.

„На мен по-скоро в момента ми изглежда като малшанс и трагичен инцидент. Но въпреки това съм разпоредил още вчера да се направи пълна проверка по цялата процедура, която се движи по събарянето на тази стена и въобще по този обект, за да сме наясно има ли някаква персонална вина в някоя от структурите, които отговарят за тези обекти с отпаднала необходимост“,каза Красимир Каракачанов.

Свидетел на инцидента в Хасково: Срутилата се ограда е подкопана от влага

„На 15 март съм издал заповед да се започне обследване на този имот и да се пристъпи към процедура по малките обществени поръчки, тоест тези, които са до 5 000 лв. за фирма, която да реализира събарянето. Буквално преди няколко дни се е получила една оферта, ние сме длъжни да имаме три оферти. Това всъщност е един малшанс, защото действително е пристъпено в процедура по събарянето. Имало е обезопасителна лента, която е поставена и от общината, впоследствие и от полицията, но явно покрай тези ветрове, които са съборили стената, всъщност и вятърът, и дърветата, които вятърът е клатил, са подпирали стената и са довели до нейното събаряне“, уточни военният министър.

Дирекция "Инфраструктура на отбраната" е тази, която се занимава, по думите му, с обследването, наблюдението и съхраняването на тези имоти.

Каракачанов подчерта, че е разпоредил вътрешна проверка, „говоря за структурата, която се занимава с тези имоти“. На въпроса дали може да се говори за човешка грешка тогава, той поиска да види какво ще покаже проверката. „Аз затова казвам според мен повече малшанс, защото има процедура в действие и се случва такова нещо“, посочи той.
БТА, БГНЕС