До 2030 г. катастрофите ще са петата причина за смъртност в света

/ БГНЕС
От началото на годината при катастрофи у нас са загинали 24 деца. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов при откриването на форум, посветен на пътната безопасност.
 
3500 души загиват всеки ден в катастрофи по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

По данни Световната здравна организация (СЗО) над милион са загиналите в световен мащаб годишно, а цената за справянето с проблема надхвърля милиарди долари. До 2030 г. катастрофите ще са петата причина за смъртност в света.
 

БГНЕС


Около 56% намаление на жертвите за последните седем години отчита статистиката, но все още сме далеч от най-добрите цели, посочи Маринов. Най-често ранените са деца, а България е с най-много жертви. В 96,5% от случаите човешка грешка е причина за катастрофите.
 
Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

Транспортна система, нетолерантна към грешките, коли в добро състояние и добри пътища са само едно от решенията на проблема.
 
Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че започва разработването на нова стратегия за пътна безопасност в периода 2020-2030 г. Отчита се повторяемост на грешките и затова в новата стратегия трябва да се наблегне и на подготовката на шофьорите, инфраструктурата, състоянието на автомобилния парк и контрола.
 
По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта


БГНЕС


Системите на транспортното и вътрешното министерство ще бъдат свързани, за да се избегне възможността изпити за шофьори да бъдат вземани с фалшиви лични карти. Дори е възможно да бъдат купени специални коли за изпити, оборудвани с техника, която да показва поведението на всички.  Не е изключено да бъде върнат изпитът на полигон, а изпитите могат да бъдат с променена форма.

Все по-често шофьори сядат зад волана след употреба на наркотици и алкохол

Обмисля се също да има стикери, които да показват кой автомобил колко замърсява въздуха. Освен това сервизите вече ще трябва да дават гаранция за ремонтите за шест месеца. Ще трябва да е ясен и произходът на частите, посочи Желязков.
БТА