Главният секретар на МВР Младен Маринов
Главният секретар на МВР Младен Маринов / БГНЕС
Наредбата, която касае вземането, транспортирането и изследването на проби за установяване наличието на алкохол и наркотични вещества в кръвта на водачите, е на етап съгласуване между министерствата и ще бъде публикувана за обществено обсъждане. След като изтече срокът за обществено обсъждане, тя ще влезе в сила. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.
 

Министрите се събраха на извънредно заседание в събота, една от темите - войната на пътя (ВИДЕО)

По думите на Маринов в сегашната наредба за наркотиците има пропуски, които след това стават причина при обжалване на съставен акт пробата да бъде обявявана за невалидна от съда. Един от текстовете например гласи, че кръвните проби задължително трябва да се взимат от лекар, а не от медицинска сестра. В противен случай пробата може да бъде обявена за невалидна.

Ремонтираната наредба обаче скоро трябва да влезе в сила, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

КАТ настоява да няма знак преди пътните камери

тази наредба се надяваме да създадем добър ред. Знаете, че една от основните причини за катастрофи с тежки последици е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици. Чрез тази наредба се надяваме редът за изследване да бъде достатъчно надежден, за да не може при обжалване на съставените актове, те да отпадат в съда", каза Маринов.

Текстовете на промените се съгласуват със здравното министерство и с Министерството на правосъдието. Наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждане, а след него ще влезе в сила. Вече са доставени и съответните технически средства, с които ще се извършат тези проби, така че се надявам да има бърз ефект, каза главният секретар на МВР.