Премиерът Бойко Борисов свика на извънредно заседание част от министрите,  за да обсъдят две теми - войната по пътищата и качеството на храните.

Според Борисов не можело да правим толкова много за повишаване на раждаемостта, а хора да загиват по пътищата. Затова премиерът е убеден, че трябва да се реши какво може да се направи по линия на Регионалното министерство – мантинели, легнали полицаи и камери. По отношение на храните пък Борисов изтъкна, че в Източна Европа те са с качество, което уврежда здравето. Това от своя страна, според премиера, било обидно.

Юноша на Берое и ученик загинаха при катастрофа
 
"Използваме събота и неделя, че сте по-свободни, да възложа две теми, по които искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътнотранспортните произшествия. Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават", заяви премиерът.

КАТ настоява да няма знак преди пътните камери
 
"Интересува ме какво можем да направим по линия на Регионалното министерство мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот не само, че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона – така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията – денонощен контрол", допълни той.

България пак е първенец в ЕС по жертви на катастрофи
 
"Втората тема е качеството на храните. Това е недопустимо, обидно за един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами. Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот", посочи Борисов.
 
"Това са двете теми, по които искам и това сме го поставили като ангажимент правителството, да разискваме сега всички проблеми, но от тук, като излезете всеки трябва да знае какво трябва да се направи по въпроса", допълни още премиерът.

В работното съвещание, на което се обсъждат конкретни мерки със срокове за изпълнението им, участват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на правосъдието, на финансите, главният секретар на МВР, заместник-министри, както и ръководствата на БАБХ и ГД „Национална полиция” – МВР.