България изпраща днес три генератора за ток на три гранична пункта с Република Северна Македония (РСМ), каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

Диалогът с РСМ продължава. Насилието и провокациите раждат насилие и провокации, и трябва да се прекъсне този порочен кръг, каза Демерджиев.

В началото на седмицата уведомих и апелирах да бъдат допускани безпрепятствено българските граждани, за да почетат паметта на Гоце Делчев, посочи вътрешният министър. Той допълни, че имал уверението, че ще бъде подсигурена сигурността на събитието  и ще бъдат допуснати всички български граждани, които желаят да почетат паметта на Гоце Делчев. 

В първата си част това стана, с ярко изразени мерки, които може би бяха в повече, но във втората си част това не се случи. С МВнР предприехме действия още в същия ден, каза Демерджиев. 

Упреци от Скопие: България не спря пристигащите радикално настроени лица

Още до края на седмицата са възможни нови срещи между Демерджиев и негови колеги, но този път в Делчево, а не в Скопие.

Иска ми се македонската страна да разбере, че пътят към добрите добросъседски отношения и пътят към Европа преминават през действия, а не през думи. Действията трябва да съответстват на думите, каза още вътрешният министър. Когато това се случи, отношенията между двете държави ще влязат в това русло, в което бихме искали и което сме длъжни да подсигурим, каза Демерджиев. Той посочи, че не му е дадено нито едно доказателство, че на границата е имало хора, които са имали радикално поведение. 
​​​​​​​
Нормално е да има някаква реакция, когато се вижда, че колите към България се обработват, а в другата посока - не. Тези, които са решили по този начин да процедират, трябва да понесат отговорността за това свое решение. Единствените автомобили, които не се движиха, бяха тези, които влизаха в РСМ, каза Демерджиев. Според него не е имало никакъв повод да бъдат спирани хора, които да поднесат цветя. 
Димитър Абрашев/ БТА