Цветанов се надява да няма предизборни спекулации по темата Шенген
Цветанов се надява да няма предизборни спекулации по темата Шенген / снимка: Reuters
Цветанов се надява да няма предизборни спекулации по темата Шенген
44887
Цветанов се надява да няма предизборни спекулации по темата Шенген
  • Цветанов се надява да няма предизборни спекулации по темата Шенген

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изрази надежда приемането на страната ни в Шенген, решение по което се очаква следващата седмица от Съвета на министрите на вътрешните работи в ситуация на евентуално вето от страна на Холандия, да не окаже влияние на предстоящите избори и да не стане повод за спекулации. Той отново припомни, че влизането ни в Шенгенското пространство е национален приоритет.

Цветан Цветанов беше категоричен, че България е покрила всички критерии за влизане в Шенген и решението, което се очаква да бъде взето на Съвета на министрите, е изцяло политическо.

"Всяка страна има специфики на управлението и мнозинството, което подкрепя дадено правителство. Холандия в момента се управлява с националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики. Нека видим дали тя ще бъде изолирана от всички останали 26 държави и това ще бъде може би за първи път, по подобен начин да бъде дискриминирана една държава", допълни Цветанов.

Вътрешният министър изрази надежда на 22 септември, когато ще бъде взето решението за членството на България в Шенген, да се получи справедлива дискусия.

На въпроса дали тази тема ще окаже влияние в предизборната кампания на България, Цветанов отговори: "Смятам, че влизането в Шенген е национален приоритет както на правителството, така и на българските граждани. Надявам се да няма спекулации. Знаехте откъде тръгнахме и къде стигнахме за две години. Днес ситуацията в Европа е коренно различна отпреди една година заради сериозен миграционен натиск".