Черните дни на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”
Черните дни на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” / netinfo

Нашумелият вчера скандал със залавянето на двама служители от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” заради корупция, ще бъде актуален, поне докато не стане ясно има ли в основата на аферата и по-високопоставени лица. Прокрадват се съмнения, че акцията на прокуратурата и залавянето на двамата служители на Фонда, са само опит за разконцентриране на медийния поглед от обвиненията срещу Веселин Георгиев, че брат му е собственик на една от фирмите, отговарящи за почистването на републиканските пътища.

В рамките на една седмица над Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” заваля пороен дъжд, който взе и своите жертви. Разбира се, съвсем образно казано. Но все пак е факт, че след като миналата седмица от журналистическо разследване стана ясно, че братът на шефа на Фонда е собственик на една от фирмите, които се занимават с поддръжката на пътищата в страната, вчерашният ден също беше черен за институцията. Акция на прокуратурата и Столичната дирекция на полицията доведе до залавянето на двама директори от Фонда, уличени в корупция. Това са Любомир Лилов, шеф на дирекция „Усвояване на средствата от ЕС” и Иван Владимиров, началник на сектор „Подготовка на търгове и договаряне”.

Веднага след полицейската акция властта побърза да изкаже притеснението си от наличието на корупция във Фонда. „Всеки държавен служител или чиновник трябва да знае, че е заплашен, ако практикува корупция”. Така министър-председателят Сергей Станишев коментира арестите на двамата служители на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Като положителен сигнал за обществото определи той действията на МВР и прокуратурата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пък заяви, че не е бил предварително информиран за акцията на прокуратурата, но я приветства. „Не вярвам чак група да има, но никой не е застрахован от такива неща, имам предвид като структура, в която би могло нещо подобно да се случи. Досега е имало приказки някакви, сега има факти”, каза строителният министър.

Всяко съмнение за корупционни практики при усвояването на средства от Европейския съюз може да окаже негативно влияние. Това заяви днес министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Според него случаят със заловените вчера с подкуп служители на фонда не е свързан с европейски пари. Мутафчиев е поискал да му бъдат предоставени всички документи по случая. Запитан дали изпълнителният директор на фонда Веселин Георгиев трябва да подаде оставка, Мутафчиев отговори, че оставката е въпрос на преценка на борда на директорите.

В момента инспекторатите на министерствата на финансите и регионалното развитие и благоустройство проверят дейността на фонда заради наличие на „конфликт на интереси” в управлението на ведомството. Съгласно Кодекса на труда, изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” е подал в Министерство на финансите декларация за липса на конфликт на интереси.

Въпреки че ЕК все още не е официално известена за случая с Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, още вчера заместник-министърът на транспорта и член на УС на фонда Весела Господинова изрази опасенията си, че оттук нататък съдбата на институцията може да се почерни, ако от ЕС решат да спрат парите, отредени за ведомството на Веселин Георгиев. Фонд „ Републиканска пътна инфраструктура” е основният бенефициент по оперативна програма „Транспорт” и близо 1 млрд. увра за7-годишния период са предназначени за развитие на пътната инфраструктура, каза Господинова и допълни: Ние минаги сме казвали, че трябва европейските средства да се оползотворяват по прозрачен начин, така че средствата а европейските данъкоплатци да отиват по предназначение и да се постигат резултатите, които са запланувани в нашата оперативна програма.

Все пак, опасността от спиране на „кранчето” с европарите, може да бъде избегната, твърди Весела Господинова, ако ги убедим, че ние ги убедим, че марките, които сме взели са адекватни.

Дали ще успеем да се оправдаем добре пред ЕК, предстои да стане ясно. Едва ли обаче и на еврокомисарите ще им убегне фактът, че шеф на дирекция „Усвояване на средствата от ЕС” се занимава с прекатегоризиране на земя. Въпросът защо Любомир Лилов извършва дейност, която не е в негово право, затрудни и Весела Господинова.

Аз не мога да ви отговоря, обасни тя. По думите й това е въпрос на вътрешна организация. Какво са точно взаимоотношенията кой там отговаря за промяната не мога да ви кажа, призна Господинова. Трябва да се обърнете с този въпрос към директора на фонда, каза земистник-министърът на транспорта.

Директорът на фонда Веселин Георгиев, разбира се, упорито отказва да вдигне телефона си, за да ни обясни кой е упълномощил Любомир Лилов да извършва дейности, съвсем различни от трудовите му задължения. На позвъняването ми обаче отговори заместник изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Живко Недев. За него обаче обикновеният въпрос „защо служителите на Фонда не вършат своята работа, а поемат и такава, която е, например, на техни колеги”, се оказа сложна задача с повишена трудност. Ето какво каза той:

Не мога да ви кажа.

Добре, по принцип това негова работа ли е?

Не.

От лаконизма на заместник-шефа на фонда поне стана ясно, че в институцията служителите вършат и дейности, за които по закон нямат право. За да се е занимавал обаче отговарящият за дирекция „Усвояване на средствата от ЕС” Любомир Лилов с прекатегоризиране на земя, вероятно някой от началниците му го е упълномощил за това. Дали оттук не започва разковничето към по-високите етажи на корупция във фонда, все още е само догадка.