Правосъдният министър Цецка Цачева
Правосъдният министър Цецка Цачева / БГНЕС, архив
Временно е отстранен от работа заместник-началникът на Софийския затвор. Това каза при изслушване в правна комисия правосъдният министър Цецка Цачева.

По думите й информацията събрана в хода на проверка в затвора след бягството на двамата затворници доказва, че има много тежки нарушения.

Тя отбеляза още, че според доклад за щата в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" служителите, които са на щат и длъжност към службата по пробацията, не са толкова натоварени.


3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Министърът е възложила да се търси възможност тези служители временно да подсилят надзорно-охранителния състав. Тя обаче отбеляза, че подобно командироване е свързано със средства, с които министерството не разполага.

Цачева допълни, че са дадени няколко дни отсрочка за изготвяне на втория доклад по отношение на надзорно-охранителните средства, които ще са необходими за подобряване работата в затворите.

Какво показват резултатите от проверката за бягството от софийския затвор?

„С моя заповед временно съм отстранила зам.-началника на Софийския затвор, тъй като информацията, която е събрана в хода на проверката, доказва, че има много тежки нарушения“, посочи тя, цитирана от БГНЕС.

Цачева увери, че ежедневно се взимат мерки, като се правели внезапни проверки в различни затвори. При такива проверки се откриват вещи, които са в списъка на забранените вещи - основно телефони, обясни тя.

Законови промени в последните години улеснили бягствата от затворите?

Министърът коментира, че е възможно да се използва останалият ресурс от обществената поръчка за електронни гривни, чрез които да се следят лишените от свобода, за повече бройки от тези технически средства. Цачева каза още, че в почивните дни е имало внезапни проверки в различни затвори. Вътрешен одит прави проверка в три от затворите, а Инспекторът към министерството в други два. При проверките се констатират забранени вещи в килиите.

ВИЖТЕ КАДРИ СЪС ЗАТВОРНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИЗБЯГАТ

На 3 април двама рецидивисти избягаха от централния софийски затвор, след като заплашиха надзиратели с оръжие. Радослав Колев и Владимир Пелов се издирват вече месец. След бягството по случая бе назначена проверка, а резултатите показват, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Освен това обискът на личните вещи, а и на самите затворници не е направен достатъчно обстойно. Ресорният заместник-министър Николай Проданов заяви, че затворниците за набелязали "тесните" места в системата.От проверката не стана ясно как единият от двамата затворници се е сдобил с пистолет, нито дали сред работещите в затвора има някой, който му е съдействал.
БТА