Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов отново подкара джипа за откриването на разширеното трасе на "Балкански поток" на наша територия. Първият етап от проекта включва преносен газопровод с дължина около 11 км. и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до Компресорна станция "Странджа“.

"Такова полагане на тръби е, че не ни стигат заварчици", отчете вицепремиерът Томислав Дончев, който пътува с премиера и изпълнителния директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов.  

"Най-важното е, че върху тези площи вече се засява пшеница, царевица и вече не ги виждаш тръбите. Казвам го заради еколозите. На практика, за една година няма разлика в хумуса на почвата. Селскостопанските производители може да използват почвата, както намерят за добре", добави премиерът. 

"Сега може да се състезаваме по лотове - гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит", констатира Борисов. 

"Докато другите говореха, ние строяхме", подчерта той. 

По време на церемонията по откриване на трасето руският посланик Анатолий Макаров изтъкна, че новият газопровод ще допринесе за просперитета на страната ни и ще стимулира привличането на инвеститори. "Откриваме един неголям, но изключително важен проект", заяви Макаров. "Пожелавам новият газопровод да укрепи руско-българското сътрудничество.", подчерта той. 

Енергийният министър Теменужка Петкова пък заяви, че този поток ще даде възможност за диверсификация на маршрутите на газ. „За България този проект ще направи възможно това да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа“., каза Петкова. 

От своя страна премиерът Борисов благодари първо на строителите, а после похвали заварчици и монтажисти за трудната и денонощна работа. „Строим и даваме възможност на България да си върне мястото на газоразпределителната карта на Европа. Другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Ще имаме две газови магистрали. Там, където има газопроводи, няма война и затова строим още по-усилено. Следващото поколение на България ще взема газпореносни такси, заради геостратегическото си положение.“, каза още той.