/ БГНЕС
Президентът не е правил опит да налага кандидатура за главен прокурор
101600
Президентът не е правил опит да налага кандидатура за главен прокурор
  • Президентът не е правил опит да налага кандидатура за главен прокурор
Президентът не е правил опит да налага кандидатура за главен прокурор. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след днешната си среща си с Румен Радев.

Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС

Магдалинчев бе поредният висш магистрат, с когото държавният глава проведе консултация за обсъждане и изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор.

След като по-рано премиерът Бойко Борисов определи срещите като опит на президента да се бърка в работата на "независимата съдебна система", Магдалинчев отрече по време на разговора да са обсъждани кандидатури.

Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани, смята президентът Радев

По повод идеите за промени в процедурата за избор Магдалинчев коментира, че такива е по-добре да се правят чак, след като вече има избран нов главен прокурор.

„В разговора с президента изобщо не се засегнаха конкретни имена, конкретни личности, а се поставиха само институционално как стоят нещата и отношенията. Когато това може да се прави, не е нито нещо лошо, нито отрицателно качество. Напротив. Желателно е повече институционални отношения да се поддържат. Независимостта на съдебната власт не е накърнена от това, че се проведоха разговори в тази посока. Още повече, пак казвам, нищо конкретно, само най-общи неща се обсъждаха“, обясни представляващият Висшия съдебен съвет.
 
„Не усетих президентът да се намесва в избора за главен прокурор. И дума не е споменал за конкретна личност, за конкретни процедури. Фактори, които могат да повлияят в тази посока. Но моето становище, което изложих и пред президента е, че при предстояща процедура, да се променят правилата, създава усещането за друго нещо, че се прави. Т.е. трябва да продължат нещата по избора със сега действащата процедура и след това вече да се предприемат действия за промяна“, добави Магдалинчев.