/ Искра Георгиева, Дарик радио
Преди два дни в русенския Акушеро-гинекологичен комплекс към Университетска болница „Канев“ сестри близначки родиха заедно рожбите си. Щастливото събитие е абсолютно случайно съвпадение, твърдят младите майки и лекарят, който ги изроди.

19-годишните Йоана и Ивета са родени в Русе. Учат в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия и дори вече работят. Завършват образованието си в самостоятелна форма на обучение. Неотдавна Йоана се омъжва и забременява, а по същото време и Ивета научава благата вест, че ще става майка. Оказват се с един и същи термин за раждането на своите две момиченца. 

Близначки родиха в един и същи ден

„Не е планувано това да забременеем заедно. Просто беше изненада. Неочаквано. Мислехме си, че все едната ще роди по-рано“, споделя една от сестрите. Като съдба определят щастливата случайност двете сестри. 

В България на практика такъв случай друг няма, а по света също са рядкост, коментира началникът на отделение „Акушерство и гинекология“ на Университетска болница „Канев“ доц. д-р Георги Хубчев, който заедно с два екипа от акушерки и анестезеолози изражда момиченцета.

„И двете пренасяха седем дни и при двете нямаше условия въобще за раждане. Пробвахме по някакъв начин да се отключи нормална родова дейност, за да родят, и след като не се получи взех решение за тяхното оперативно родоразрешение“, обясни д-р Хубчев.

Разликата между двете бебета е 1 час. 

Малката Пресияна е при мама Йоана, но бебчето на Ивета – Моника в момента е в София.

„Последната информация е, че е с вроден сърдечен порок, но това не значи, че е толкова сериозно. Бебето е добре. Ще има опит за консервативно проследяване и вече след време ще се проследи дали ще се наложи някакви оперативна интервенция“, допълни докторът.