/ снимка: Sofia Photo Agency
Акушерките настояват за по-високи заплати
95947
Акушерките настояват за по-високи заплати
  • Акушерките настояват за по-високи заплати
Стартова заплата в размер на 1500 лева поискаха акушерките в навечерието на професионалния си празник - 21 януари.
 
В своя декларация от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи настояха за самостоятелни практики в извънболничната помощ, гарантирано кариерно развитие, както и за служебен отпуск за участие на акушерките в различни форми на продължаващо обучение.
 
С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

Исканията бяха представени на форум, по време на който представители на акушерски организации се обединиха около идеята, че е време акушерката да заеме своето място до бременната жена, както преди раждането, така и след това.
 
Стартова заплата в размер на три минимални работни заплати е сред основните искания на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Председателят й Милка Василева обясни, че най-болната тема тук е липсата на женски и детски консултации в извънболничната помощ.

"Едни добри модели за грижа, които съществуваха преди 20 години, в момента не съществуват. Един от основните моменти в нашата декларация е това - законово регламентиране на женски и детски консултации в извънболничната помощ. Другият много важен момент е достойно заплащане за достойния труд на акушерките. Висококвалифициран труд, на университетско образование, с непрекъснато продължаващо обучение и обогатяване на квалификацията е оценен от българското общество на минималната заплата за страната. С това повече не можем да се съгласяваме", обобщи Василева.

В страната не достигат 450 общопрактикуващи лекари

"Ние искаме три минимални заплати, защото смятаме, че това е разумната цена на нашия труд. Търсим подкрепата на всички, които разбират, че ние искаме промяна не само за себе си, ние искаме промяна за хората. Защото, ако имаме достатъчно персонал, мотивиран, хората ще получат качествени здравни грижи - сестрински и акушерски", поясни още Милка Василева.

Декларацията е изпратена до всички, които имат отношение към майчиното и детското здравеопазване, както и до управляващите.