Какво представлява Европейският парламент
Какво представлява Европейският парламент / netinfo

Европейският парламент е един от основните органи на Европейския съюз. Седалището на ЕП се намира в Страсбург. Пленарните заседания, на които присъстват всички депутати, се състоят веднъж месечно в Страсбург. Допълнителните сесии и заседанията на отделните комитети се провеждат в Брюксел. Секретариатът на пармамента се намира в Люксембург.

Основните правомощия на Европейския парламент са:

- законодателна функция, която осъществява заедно с Европейския съвет;

- гласуване на бюджета и следене за правилното разходване на средствата от Европейската комисия;

- осъществяване на контрол върху изпълнителния орган на ЕС – Европейската комисия;

- политически контрол върху всички институции на Съюза.

Депутатите в Европейския парламент се избират пряко от гражданите на Европейския съюз от 1979 година за срок от пет години. Последните избори за евродепутати са проведени през 2004 година, когато към Съюза се присъединяват десет европейски държави. Броят на депутатите в Европейския парламент е 732-ма души, разпределени по партии, които представляват основните политически организации, движения и тенденции в политическия живот на страните членки на ЕС: Европейска народна партия-Европейски демократи, Партия на европейските социалисти, Съюз либерали и демократи за Европа, Зелени-Европейски свободен съюз, Европейска обединена левица-Северна зелена левица, Независимост и демокрация, Съюз Европа на нациите. 28 от депутатите пък са безпартийни.

След влизането на България и Румъния в Европейския съюз броят на депутатите в ЕП ще нарасне до 786 души, като 18 от тях ще са представители на България, а 36 – на Румъния.

В зависимост от законодателната процедура, предвидена от договорите, Европейският парламент участва в законодателния процес на Общността заедно със Съвета на Европейския съюз. Парламентът има 17 постоянни комитети, които разглеждат предложения, направени от Европейската комисия и след като го направят и одобрят дадено предложение, то влиза за разглежданe в Парламента. ЕП има право да прави поправки в дадени закони, но окончателното решение се взема от Съвета на Европейския съюз. Европейският парламент ратифицира споразуменията на Европейския съюз с други държави, както и вътрешни договори, договори за разшряване и т.н. Европейският парламент избира европейски омбудсман.

ЕП следи и контролира дейността на институциите на Европейския съюз и по-специално на Европейската комисия. Проверява счетоводните книги на ЕК. Европарламентът също така може да отхвърля еврокомисари или дори да разпусне Комисията, ако тя не изразходва правилно бюджета.

ЕП одобрява бюджета на Европейския съюз през декември. Преди това той и Съветът на Европейския съюз се събират през май и декември, за да решат как да се разпределят средствата от бюджета. Годишният бюджет на Европейския съюз обикновено е част от един по-дългосрочен бюджет, който се определя за няколко години напред и е обусловен от споразумения между отделните институции. В тази многогодишна финансова рамка е заложен максималният размер на разходите за период от няколко години, който се разпределя след това посредством годишните бюджети, гласувани от ЕП.

Ако има основания, ЕП може да отхвърли бюджета, като след това процедурата по неговото приемане трябва да се повтори. През последните години ЕП не се е възползвал от това свое право.