Пътища в Северозапада глътнали 70% от инвестициите в ремонти през 2016-а
Пътища в Северозапада глътнали 70% от инвестициите в ремонти през 2016-а / БГНЕС, архив

Над 650 км пътищата от националната пътна мрежа са били отремонтирани тази година с целево финансиране от държавния бюджет. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

Павлова посочи най-голямото предизвикателство за пътуващите през зимата

Правят се и ремонти на мостове, виадукти, тунели, малки и големи съоръжения. През 2016 г. са били инвестирани 400 млн. лева за ремонти, като от тази сума 70% са с насочени за пътищата в Северна България и всяка година целево ще се насочват средства за подобни дейности в региона.

През 2017-а стартира инвестиционна програма за Северозапада

Най-голяма част от този дял от парите са били за ремонт на пътния участък Видин - Враца, сериозни инвестиции има в област Разград и в населените места около Разград, и в цяла Северна България, отбеляза министърът.

Павлова обвърза тези инвестиции с продажбите на винетки, приходите от които брутно към 15 октомври са около 300 млн. лева. По статистика, оповестена от министъра, има увеличение в броя на продадените винетни стикери - до 15 октомври са продадени на 5,8 млн. броя, като седмичните стикери са над 2,2 млн., а месечните са 366 000 при 199 000 броя през 2015 г.

Планират по-високи глоби за коли без винетки

В отговор на въпрос министър Павлова съобщи, че промяна в цената на винетките няма да има, а след въвеждането на тол системата, което се очаква да стане през 2018 г., ще има различно ценообразуване на преминаването по пътищата, заради очакваната тол такса, която ще е на километър.