Планират по-високи глоби за коли без винетки
Планират по-високи глоби за коли без винетки / netinfo

Гастарбайтерите масово не залепят винетките си или слагат фолио, за да ги местят от кола на кола. За разлика от тях българските граждани съвестно си залепят винетните стикери. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя допълни, че някои от транзитно преминаващите държат винетките в жабките или са непродупчени. Не се спазва и законът всеки винетен стикер да е с регистрационния номер на колата, каза Павлова.

Павлова ни благодари, че сме изрядни с винетките, гастарбайтерите шмекеруват

Затова се планират промени в законодателството за налагане на по-тежки глоби за автомобили без винетки. Във времето за изпълнение на новата система за смесено заплащане за ползване на пътища ще бъдат внесени промени в Закона за движение по пътищата, с които ще бъдат въведени по-големи санкции и глоби. По думите на Павлова таксите ще се събират на територията на страната, а автомобилите без винетки ще бъдат спирани от движение докато не се платят глобата.

Павлова: По-високите цени на винетките няма да отпаднат, пари няма да се връщат

Освен това въвеждането на смесената система за електронна винетка и тол такса ще може да се следи движението на превозното средство и дали е с винетка или платена такса, тогава ще може да бъде спирано на момента, обясни Павлова.

В края на миналата година парламентът прие промени в Закона за пътищата, които уреждат въвеждането на смесена система от тол такса за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките коли. Идеята беше системата да се въведе пилотно през 2017-а.

Депутати искат винетки за ден и за тримесечие (ВИДЕО)

За процеса по внедряване на системата министърът каза, че следващата седмица ще се възобнови тръжната процедура и ще се избира изпълнител.

До 20 декември 2016 г. се удължава срокът на работната група за изготвяне на необходимите законодателни промени и на подзаконовата нормативна уредба за функционирането на системата за комплексно обслужване при електронно събиране на пътни такси. Удължаването на срока се налага, тъй като дейността на работната група е в пряка зависимост от приключването на други процедури по въвеждане на тол системата.