Павлова: По-високите цени на винетките няма да отпаднат, пари няма да се връщат
Павлова: По-високите цени на винетките няма да отпаднат, пари няма да се връщат / БГНЕС

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред", заяви Павлова.

Лиляна Павлова допусна, че оттук нататък има три хипотези за бъдещо съдебно решение на ВАС след като ръководеното от нея ведомство обжалва на следваща инстанция. Първата възможност е да потвърди решението на тричленния състав и да инструктира кабинета да приеме ново постановление за винетните такси. "Така че ние изобщо не сме в хипотези да отпаднат нито тарифата, нито цените на винетките", каза министърът.

Друга възможност е делото отново да се върне на тричленен състав на ВАС за преразглеждане. "Виждаме, че тричленният състав не е на едно мнение - те са двама на един. Имаме особено мнение на председателя на тричленката и именно той казва, че е съгласен с нашите аргументи и счита, че те са целесъобразни и трябва да бъдат приети, тъй като и по отношение на общественото обсъждане, и по отношение на съгласувателната процедура сме спазили закона. Така самото съдебно решение показва, че съдът не е единодушен", каза Павлова.

Друга опция е съдебното решение да бъде отменено и съответно постановлението на правителството и законосъобразността му да бъдат потвърдени, обясни Павлова.

Каквото и решение да се приеме, то няма ретроактивно действие, няма да има отношение назад, няма да отмени цената назад и няма да сме в хипотеза на връщане на средства, каза министърът, като се позова на тълкувателно решение на съда от миналия месец.

Върховният съд отмени скъпите винетки

Миналата седмица тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" в началото на тази година.

От регионалното министерство заявиха, че ще обжалват решението на съда в предвидения от закона срок. От ведомството на Лиляна Павлова бяха категорични, че цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение.
Основните мотиви на Върховния административен съд са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри.

Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

Източник: Нова телевизия