На световната карта може да се появи втори Съветски съюз
На световната карта може да се появи втори Съветски съюз / netinfo

Днес се открива Световният икономически форум в Давос, а вчера негови експерти представиха сензационен доклад. Според прогнозите им до година на световната карта може да се появи втори Съветски съюз - заради високите цени на петрола, пише "Комсомолская правда".

Естествено Западът е твърде стъписан от подобна перспектива и докладът неслучайно е озаглавен "Глобални заплахи". Участниците във форума в Давос вероятно ще обсъждат оживено този неочакван сценарий, добавя вестникът.

Специалистите предупреждават, че през 2008 г. петролът може да поскъпне тройно - до 150 долара за барел. Съответно ще се повишат цените на бензина и газа, а това може да доведе до политически съюзи между страни доставчици и потребители. Русия като втора в света по нефтодобив и голям износител има всички шансове да стане обединителен център - поне в постсъветското пространство.

Сред първите кандидати за влизане във "втория Съветски съюз" експертите посочват Армения, Узбекистан и Грузия. Тези страни биха желали да се свържат с Москва в политически брак и да използват природните й богатства на приемливи, "семейни цени", представя изводи от доклада на давоските специалисти "Комсомолская правда".

Темата за енергийната сигурност всеки ден дава нов повод за размисъл, заявява в интервю за "Независимая газета" представителят на Естония в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Марко Микхелсон. Вчера той изнесе пред асамблеята доклад за опасността от използването на доставките на енергия като инструмент за политически натиск.

Най-важното е да се разбере защо организация като ПАСЕ се занимава с този въпрос - защото той се отнася до защитата на човешките права, заявява Микхелсон. Страните, разполагащи с енергийни ресурси, трябва да си дават сметка, че от действията им зависи дали ще има Европа без разделителни линии или в нея ще има две групи държави - доставчици на енергийни ресурси и купувачи, пояснява той.

Русия изобщо не крие, че се дразни от събитията в Грузия и Украйна, и използва енергийните си доставки за политически натиск. Политиката на "нови цени" тясно се преплита с политически искания към бившите сателити на Москва. Всички разбират, че решенията за цените на газа се вземат на равнището на руския президент.

Смятам, че тази връзка между политиката и икономиката е опасна. Важно е доставките на горива да не се използват като оръжие в политическите спорове. Време е вече за смяна на манталитета. Всички страни от Съвета на Европа желаят диалог с Русия, заявява естонският представител в ПАСЕ.