ЕК иска намаляване на лозята
ЕК иска намаляване на лозята / netinfo

Европейската комисия обяви широка реформа в силно развития винарски сектор на Европейския съюз. Целите са да се засили конкурентоспособността на произвежданите в съюза вина, да се създаде режим на винопроизводство, почиващ върху"ясни, опростени и ефективни правила", като същевременно се съхранят"най-добрите традиции в производството на вино в Европа и се подсили развитието на ред селски райони в Европейския съюз".

Одобреният от Европейската комисия проект за реформа във винарския сектор бе представен от еврокомисаря за земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел.

В рамките на реформата Европейската комисия предлага да се прилагат еднакви основни правила за етикетиране на всички произвеждани в Европейския съюз вина, върху всички вина да е указан сортът на гроздето и годината на реколта.

Във връзка с качеството на произвежданите в Европейския съюз вина, които като цяло се обявяват за"най-добрите в света", Европейската комисия ще иска да бъдат въведени инструменти за контрол и проследяване при управление на качеството на виното, да продължи забраната върху свръхизтискването на гроздето, за да се гарантира качеството, производителите да приложат незабавно одобрените на международно ниво практики по отношение на изнасяните вина, а след опростена процедура и по отношение на вината, продавани на европейския пазар, да не се вдига забраната срещу използването на вносна шира за производство на вино в страните от Европейския съюз или смесване на вносни с произведени в съюза вина.

За намаляване на значителните излишъци от вино в Европейския съюз, Европейската комисия предлага да бъда отменени всички финансови помощи за дестилация, съхраняване и използване на шира, тъй като според нея те са се оказали неефективни за намаляване на излишъците от вино.

Освен това лозарските насаждения през следващите години трябва да бъдат намалени"на доброволен принцип"с около 200 хиляди хектара. Същевременно Европейската комисия предлага от 2014 година да започне пълно либерализиране по отношение на нови лозови насаждения, предаде БТА.

Като взема предвид разнообразието на винарския сектор в Европа, Европейската комисия смята, че"предизвикателството е бъдат намерени локални решения за локалните нужди". В тази връзка комисията предлага да се отпускат средства на всяка държава производителка на вино в Европейския съюз за финансиране на мерки, свързани с локалните нужди, да се изготвят общи правила срещу изкривяването на конкуренцията.

Европейската комисия иска също в Европейския съюз да бъдат отделени достатъчно средства за рекламни кампании и за налагане на доброто реноме на европейските вина по света.

Според данни на Европейската комисия най-големи производители на вино в Европейския съюз са Франция (28,6 на сто от всичкото произведено вино), Италия (27,2 на сто) и Испания (24,7 на сто). По този показател България е наредена много назад с 1,1 на сто от общото количество.