Даваме 6 млн. евро на Турция за бежанците
Даваме 6 млн. евро на Турция за бежанците / БГНЕС, архив

България дава 5 876 945 млн. евро на Турция за бежанците.

В доклада на Комисията по външна политика се посочва, че средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ - главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро ще са от допълнителни вноски на държавите членки. Съгласно споразумението всяка държава-членка следва да изпрати на ЕК в срок до 31 март 2016 г.

В социалните мрежи българите са все по-враждебни към бежанците

Графикът за плащания ще започне от четвъртото тримесечие на 2016 г. с разпределение на сумите за четири години до 2019 г. Финансирането на вноската на България ще е от централния бюджет чрез бюджета на МвнР.

Според БСП споразумението не защитава интересите на България. От ПФ смятат, че Турция носи отговорност за войната в Сирия и вместо Европа да я "награждава", трябва да й наложи санкции. Според "Атака" политически и икономически не е обосновано България да дава и едно евро на управляващите в Турция. Георги Кючуков от АБВ заяви, че споразумението е необходимо, но той не го подкрепя в този вид, защото се плаща огромна цена на Турция, която се чувства в много силна позиция.

Гърция предупредила България и Македония за готвено нахлуване на мигранти

От ДПС заявиха, че нито една държава не може да се справи сама с бежанския поток и призоваха за повече прагматичност. Според РБ споразумението отговаря на българския национален интерес и е в полза на България, тъй като било 10 пъти по-евтино бежанците да бъдат изхранвани в Турция, отколкото в сърцето на Европа. От ГЕРБ уточниха, че парите ще са само и единствено за бежанците на територията на Турция.

В отговор на критики към споразумението вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще има комитет, който ще наблюдава как ще се изразходват средствата за бежанците в Турция.

Източник: БТА