В социалните мрежи българите са все по-враждебни към бежанците
В социалните мрежи българите са все по-враждебни към бежанците / БГНЕС, архив

Нарастваща тенденция на враждебност спрямо бежанците в социалните медии е установило проучване на българската агенция за медийни анализи Perceptica. Почти половината от потребителите на социални медии в България са против приемането на бежанци, твърди ново проучване на агенцията.

Изследването обхваща 80 000 споменавания в традиционните и близо 30 000 в социалните медии (Fаcebook, Twitter, блогове и форуми) в периода юли-декември 2015 г.

Борисов: Пазим надеждно границата, бежанският поток има друг маршрут

Твърдо "против" бежанците са 47% от изказалите мнение, спрямо 25% "за" и 28% с неутрална позиция. За изследвания период се наблюдава и тенденция към увеличаване на негативните спрямо позивитните мнения. Най-враждебно настроени са потребителите на социалната мрежа Fаcebook, където 57% от изказванията са критични към бежанците, спрямо 11% позитивни и 32% неутрални.

Значителна разлика се наблюдава и между изказванията на мъже и жени в социалните мрежи. При жените преобладават коментари по теми, свързани със сигурността в страната, като основният фокус пада върху проблемите на жените и деца, както сред бежанците, така и сред населението на приемащите държави. Мъжете от своя страна наблягат на геополитическата ситуация, довела до бежанската криза, и оживено обсъждат ролята на САЩ и Русия в развоя на събитията в Сирия.

Снимка на удавило се сирийче шокира Европа

Най-обсъжданите теми през втората половина на 2015 г. са удавеното сирийско момче Айлан Кюрди и дебатът за създаването на т.нар. "Горещи точки" в България. Особено негативни коментари генерират историите, свързани със смъртоносното прострелване на афганистански мигрант от български граничар и терористичните атаки във френската столица Париж.

От европейските държави най-често се споменава Германия (11%), следвана от Турция (9%), Гърция (7%), Русия (6%), Унгария (6%) и Франция (5%). Германия има и най-голям дял на споменавания в социалните мрежи спрямо традиционните медии с 23% от общия обем.

Ползите от миграцията са повече от рисковете, уверена е Меркел

Най-обсъжданите във връзка с бежанската криза политици са германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, турският президент Реджеп Ердоган и унгарският държавен глава Виктор Орбан.

Отрицателно е отношението на коментиращите в българските социални медии към първите двама, докато нагласите към Ердоган са неутрални, а към Орбан - по-скоро положителни.

Източник: БТА