Седемдесетте собственици на апартаменти в жилищен блок „Плиска 12” в Монтана ще посрещнат Коледа в обновени домове. Това е третият блок в града, който е саниран по Националната програма за енергийна ефективност. Днес кметът Златко Живков тържествено откри обновената 10-етажна сграда след водосвет в присъствието на живеещите в нея хора, на представители на Общината, фирми-изпълнители на строителните дейности и гости. Обновяването е завършено за 76 календарни дни, в съкратен наполовина срок по договора. Фирмата, която е направила санирането, е ДЗЗД „Лидер инженеринг”. Още три фирми са работили по техническото и енергийно обследване, строителния и инвеститорския контрол на обекта.

Финансирането на проекта от Националната програма е в размер на 759 хиляди лева.

В блока „Плиска 12” и

ма 50 апартамента, пет от които са собственост на Общината. Енергийните мерки, които са изпълнени, включват топлинно изолиране на външните стени, подмяна на дограмата в общите части и в апартаментите, ремонт на покрива, поставени са енергоспестяващи осветителни тела.

Благодарение на направеното, домовете на хората ще бъдат много по-топли. Между 20 до 50 на сто от топлинната енергия ще бъде спестена. Освен това цената на жилищата на пазара ще се увеличи с около 30 на сто.

 

В момента в Монтана се работи по санирането на седем жилищни блока.