Комисия на Областна администрация - Враца извърши проверка на жилищните сградите със стартирали строителни дейности по Програмата за енергийна ефективност на ул.“ Сердика“ №2, ул. „Петко Каравелов“ №1, блок №2 и ул. „Пейо Яворов“ №6, блок №5 на територията на община Мездра.

Проверката се извършва съгласно изискванията на програмата, съгласно които областният управител извършва контрол по обновяването на жилищните сгради на територията на областта в изпълнение на договорите за целево финансиране.
Подобренията на обектите включват демонтаж на стара дървена дограма и монтаж на РVС дограма, топлоизолационни системи по фасади, топлоизолация и хидроизолация по покриви, отводнителна система на покрива, подмяна на ел. инсталацията и осветлението, шпакловка и боядисване в стълбищните клетки, мълниезащита и заземление.


Констатирано от комисията е, че досега изпълнените мерки за енергийна ефективност отговарят на одобрените проекти. Срокът за изпълнение на строително монтажните работи на жилищна сграда ул. „Сердика №2“ е изтекъл. Във връзка с констатацията областният управител Малина Николова изпрати писмо на кмета на община Мездра, с което изисква отговор за предприетите мерки от страна на възложителя.

По разпореждане на областния управител за всички собственици, чиито жилища се ремонтират, експертите от Областна администрация – Враца са разработили анкетни карти за удовлетвореност при изпълнение на програмата.

На 24.08.2017 г. областният управител Малина Николова подписа Протокол за откриване на строителна площадка на строеж „Саниране и обновяване на многофамилна жилищна сграда, гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“ № 66-68, блок „Леденик“1“. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Мездра Енерджисейф“, гр. София, а сумата, която ще бъде вложена за осигуряване на топлинен и енергиен комфорт на живеещите е 662 000 лв.
Регулярни проверки на сградите в област Враца, обновявани по Националната програма за енергийна ефективност предстоят по график в общините Мизия, Враца и Козлодуй.