Със 125 балона в небето над Градския часовник бе отбелязана годишнината на един от символите на Варна. Синьо-белите балони бяха пуснати от деца от вокална група „Сребърни звънчета", които поздравиха „пазителя на времето" Боян Николов с песничката „У дома часовник трака". 84-годишният варненец се грижи за един от символите на града от далечната 1943 г.

Кулата

Има данни, че още в средата на 18-ти век Варна е имала градски часовник. Дървената кула обаче е унощожена при пожар. През 1888 г. часовниковата кула е напълно реконструирана и изградена от камък, под ръководството на тогавашния кмет Кръстьо Мирски. Известно време 24-метровата каменна кула се използвала от пожарникарите, тъй като високите стради били все още рядкост и от нейната височина се виждал целия град.

Днес това е една от атракциите на морската столица. Освен че показва точно времето, часовникът сигнализира на всеки кръгъл час.

Механизмът

Часовниковият механизъм е истинско произведение на изкуството. Произведен е в края на 19-ти век в Англия и е единственият по рода си в света. Купен е и монтиран на кулата от Отон Иванов, бащата на часовникаря Иван Отонов, на когото Боян Иванов чиракува. Навиването на часовника става чрез манивела, а когато се налага, стрелките се преместват ръчно.



Часовникът спира да работи само когато вали мокър сняг, който заледява стрелките. За последно това се случи тази зима.

Механизмът може да работи и 1025 години. Стига да има кой да го поддържа, убеден е Боян Николов.

„Пазителя на времето"

84-годишният Николов наглежда часовника два пъти седмично, изкачвайки 80-те стъпала до върха. „Грижата за градския часовник е моя живот", споделя „пазителят на времето".

„Трябва да имаш сърце. Трябва да имаш желание, отговорност за тази работа", казва човекът, който през последните 71 години поддържа градския часовник. В момента обучава трима младежи, един от които е 20-годишният му внук.

Цял живот варненецът е бил часовникар. Казва, че може да определи времето по сянката, когато има слънце. Нещо, което е научил от дядо си.

Иван Портних е едва вторият варненски кмет, след Христо Тошков, който Боян Николов среща през последния половин век. Заедно с Николов, Портних изкачи 80-те стъпала на 24-метровата часовникова кула. От върха й все още се разкрива уникална гледка към града.