135 договора на обща стойност над 55 млн. лв. са сключени във Варненска област по ОП „Конкурентноспособност“. Финансирани са бизнеспроекти, като бенефициентите от морската столица са 96, 8 са от Аксаково, а 5 от Провадия.

За да подпомага дейността на малки и средни предприятия от региона, „Бизнес инкубатор – Варна“ обявява дни на отворените врати. Той се осъществява по проект, финансиран от Европейския съюз. Стойността му е 323 хил. лв., а срокът за изпълнение е 36 месеца.

Основните цели са подпомагане на варненския бизнес чрез осигуряване на подходяща инфраструктура, благоприятна информационна и технологична среда, съдействие за привличане на местни и чуждестранни инвеститори.

Бизнес инкубаторът е среда, която благоприятства развитието на новосъздадено рисково предприятие, преди да е готово да използва пазарните методи за самоиздръжка на дейността си. За прием могат да кандидатстват фирми и физически лица с бизнес идеи, разработващи проекти в областта на енергетиката, информационните технологии, машиностроенето, морската и преработвателна индустрия, строителството, туризма и др.



Заради високата летва и европейските условия при подбора, броят на фирмите, които проявяват интерес към бизнес инкубатора, не е голям, разкри доц. д-р
Димитър Радев - изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации. Той обясни, че от над 100 кандидати около 20 са влезли в инкубатора, а едва 12 са успешните фирми за период от 7 години.

Бизнес инкубаторът предлага експертна помощ при развиването на фирмите, посреднически и информационни услуги, маркетинг и реклама, трансфер на ноу-хау. Той може да предостави и офиси на символичен наем, както и да организира срещи и работни семинари.