Днес съдия Анелия Цветкова – председател на ВАС се произнесе с решение по делото, образувано по повод заведени 11 жалби, оспорващи решението на ОИК – Варна, за избор на общински съветници.

Съдът обедини в едно дело 11-те жалби от политическите партии: АТАКА, ГЕРБ, Политическо движение “Социалдемократи”, ПП “Ред, законност и справедливост”, ССД, Движение социален хуманизъм, ПП “Българска социалдемокрация”, “Новото време”, “Гергьовден” и Коалиция “СДС и ДСБ”, Коалиция на свободните граждани за зелена Варна, Коалиция “Единен национален фронт”.

Всички те сочиха допуснати съществени нарушения на изборния процес и по-конкретно липсата на бюлетини в множество избирателни секции на територията на Община Варна, разминаване в данните от протоколите на СИК и ОИК, неправилно съхранение на изборните книжа.

По възможността за предоставяне на доказателства, съдът разреши разпит на 10 свидетели, доказващи спирането на избирателния процес в община Варна, назначи съдебно – математическа експертиза със задача да преброи бюлетините в посочени секции, както и да установи съответствието на броя подписани лица в избирателните списъци и броя намерени в урните бюлетини в 27 от секционно избирателните комисии /СИК/ в града. 

Експертизата приложи два варианта на изчисление на резултатите от гласуването по правилата на метода Хеър-Ниймайер, съгласно разпоредбата от Закона за местните избори и като се позова на тях съдът констатира, че извършеното разпределение на мандатите според действителните гласове съвпада с това, извършено в протокола на ОИК.

Съответно не се обуславя касиране на проведените избори за общински съветници.

От пресслужбата на съда уточняват, че решението може да бъде обжалвано пред ВАС в 7-дневен срок.