Стара Загора заслужава титлата „Европейски град на спорта”, защото това е един от най-спортните градове на България. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на Европейската седмица на спорта в парк „Артилерийски”.
 
Европейската седмица на спорта се провежда вече за трета година, а целта е да популяризират спорта и двигателната активност сред учениците и младите хора.
 
Шампионат по презентиране набира участници

Всяка година министерството има различни програми, свързани с разнообразни спортни активности сред младите, припомни министър Кралев и подчерта, че в този процес водеща роля имат федерациите.  „Когато те заявят желание, че могат да отделят ресурс за треньорски кадри за работа с децата в училище, ние заделяме средства. За миналата година поставихме началото на програмата, свързана с бадминтона, за която отделихме 200 хиляди лева. За 2018 година преговаряме с федерациите, но на мен ми се иска да направим по-сериозна програма с един от най-българските спортове-волейболът. Това е единственият колективен спорт, в който отбелязваме сериозни резултати и ние трябва да му обърнем внимание в училище”.
 


Министър Кралев изрази надежда, че до края на годината проектът за нов закон за спорта, ще бъде разгледан на второ четене. По думите му, текстът не бива да се политизира, а да има сблъсък на различни експертни мнения.

 
Любовта към спорта събра стотици старозагорски деца, които цял ден ще демонстрират умения в различните видове спорт на площадките в новия парк.