В Софийския градски съд започна по същество делото срещу Петър Тодоров, подсъдим за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Арсов.



Майката на 15-годишния Филип Николина Петкова, поиска доживотна присъда за Петър Тодоров, предава БНТ. 

Мъжът в момента се намира под домашен арест. На 23 май се проведе разпоредително заседание по делото, по време на което се прие, че няма основания то да бъде прекратено или спряно, както и че не са допуснати съществени процесуални нарушения в производството.

Делото срещу него започна с разпит на свидетели, а преди началото на заседанието пред Софийския градски съд се събраха близки на деца, загинали на пътя. 



На първото заседание бяха разпитани двама свидетели - Зоран Христов и Александър Гюров. 

Христов посочи, пред съда, че по време на негова нощна смяна е получен сигнал за инцидент на улица „Шишман“. Преди да пристигне на мястото, негови колеги вече са били отцепили движението в района. Той допълни, че на мястото е имало доста хора. Разказа, че е разговарял със свидетели, за да разбере какво се е случило.

Зоран Христов си спомни, че пътната настилка не е била мокра, а видимостта не е била затруднена. 

Гюров посочи пред съда, че се е разхождал по улица „Шишман“ в посока от църквата „Свети Седмочисленици“ към Народното събрание, по десния тротоар. Той обясни, че за пръв път е видял момчето, когато то вече е било на пешеходната пътека, като се е движело направо с нормална скорост. Гюров каза, че момчето е преминало в средата на пешеходната пътека, но преди да стигне тротоара, е било блъснато от автомобила.

Той допълни, че по звука на форсиращия двигател е преценил, че автомобилът ускорява и че не е чул звук от спирачки. Гюров обясни, че не може да си спомни дали улицата е била добре осветена, но потвърди, че е имало улично осветление. 

На въпрос относно това с какви дрехи било облечено момчето, Гюров каза, че не е напълно сигурен, но по-скоро е било със светли дрехи. Той не си спомни дали автомобилът е бил с включени светлини.

Адвокат Капка Гергинова, защитник на подсъдимия, и адвокат Нацко Дойчев - от страна на пострадалото семейство, в началото на заседанието, спориха за портрет в голям формат на Филип Арсов, внесен в заседателната зала от майката на загиналото момче. Гергинова посочи, че това може да повлияе на обективността на съда. След съвещание председателят прие възражението за валидно, като отбеляза, че никакво действие в заседателната зала не би трябвало да повлияе на съда.

След заседанието, пред медиите, адвокат Гергинова коментира, че не се съмнява в съдебния състав. Тя допълни, че адвокатът не е никога само на подсъдимия или само на пострадалия. Знаем, че делото е натоварено, както емоционално, така и юридически. Иска се мъст, не справедливост, каза тя.

Припомняме, че инцидентът стана на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека в София. Според разследващите водачът е нарушил правилата за движение, като е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост от 30 км/ч и на пешеходна пътека на ул. "Гурко" не е пропуснал пресичащото момче. Според обвинението водачът е шофирал с 2,1 промила алкохол в кръвта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ, БТА