В срок до 14 дни Административният съд в Шумен ще се произнесе по жалбите на Веселин Златев и партия ГЕРБ срещу решението на ОИК за избор на кмет на Шумен.

По време на делото представителите на избрания кмет Красимир Костов, адвокатите Пламен Петков и Валентина Велева, изразиха становището, че жалбите са неоснователни. Според тях в допълнителната уточняваща жалба от представителите на Веселин Златев – Силвия Пенева и Галин Исаев, не са посочени конкретни сигнали за изборни нарушения. В жалбата се посочват нови нередности, но срокът за представянето на такива вече е изтекъл.

Прокурорът по делото Маргарита Георгиева подкрепи доводите на Петков и Велева за неоснователността на жалбите. Тя подчерта, че в уточняващата жалба на Пенева и Исаев се оспорва истинността на докумените, свързани с избора на кмет, сред тях са протоколите от СИК и протокола от ОИК. Според Георгиева, Велева и Петков обаче по време на първото заседание по делото на 16 ноември представителите на В. Златев, не са поискали в самата зала оспорване на истинността на документите, каквато е законовата процедура.

Съдия Стергиовска остави без уважение направените искания от Пенева и Исаев за ръчно броене на бюлетините от изборите за кмет. Тя не уважи и искането им за оспорване на изобрните резултати.