Шофьори от Търговище обраха наградите на 12-ия събор на трабантите край Лозница
80011

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шофьори от Търговище обраха наградите на 12-ия събор на трабантите край Лозница
  • Шофьори от Търговище обраха наградите на 12-ия събор на трабантите край Лозница

Трабант лимузина бе атракцията на 12-ия национален събор на трабантите край Лозница. Возилото е изработено от любител на ретро колите от Стара Загора и има повечето екстри на луксозните автомобили. Колата получи купа за най-атрактивен автомобил.

Шофьор от Търговище спечели Купата на кмета на Лозница на 12-тия Национален събор на трабантите в лудогорското градче. Синият трабант на Владимир Рашков бе най-бърз в състезанието по двойки с елиминации.

В другата състезателна категория – майсторско управление по трасе със: слалом между конуси, паркиране, скоростна отсечка, каране на задна скорост – също победиха трабанти от Търговище. При мъжете най-бърз бе Момчил Атанасов, втори остана Атанас Атанасов – също от Търговище, трети – Александър Пеев от Варна. При жените победител е Диана Атанасова от Търговище, втора – Светлана Тодорова от Варна, трета – Ренета Цанкова от Разград.

Организаторите на състезанието връчиха още 7 купи. Призът за най-запазен в оригинален вид трабант получи Румен Кънчев от Стара Загора, за най-добре възстановен трабант – бащата на поп фолк певицата Преслава Кольо Тончев от Добрич, за най-добре тунингован трабант – Александър Пеев от Варна, за най-добре модифициран трабант – Радослав Димитров от Русе, най-млад собственик на трабант – 25-годишният Светослав Йотов от Плевен, най-възрастен – 80-годишният Дянко Димов от Лозница. Награда получи и собственикът на най-атрактивния автомобил – лимузина-трабант. Тоньо Желязков от Стара Загора разказа, че колата е изработена от два трабанта, двигателят и ходовата част са оригинални, колата е дълга 4,30 м., четириместна е, за пътниците на задната седалка има масички и телевизорче. Лимузината-трабант развива скорост 80-90 км./ч. Тоньо Желязков е колекционер на ретро автомобили, част от тях отдава под наем за балове и сватби, очаква желаещи и за лимузината – трабант, която е завършена в деня преди събора в Лозница. В страната има още две лимузини – трабант – в София и в Раднево – разказва колекционерът.



Преди състезанието, което се проведе в местността „Къшла“ край село Ловско, 36 трабанта се събраха в центъра на Лозница и в дефиле потеглиха към състезателното трасе. На всяка кола бе залепен стикер с различна буква от азбуката, като някои букви се наложи да се повторят. По азбучен ред колите стартираха в първото състезание.

В деня преди събора клуб „Трабант“-Лозница проведе отчетно събрание, на което бе избран нов председател – Ангел Пеев от Варна. Досегашният лидер – Съби Събев от Лозница – остава почетен председател на клуба, който от регионален става национален. Засега имаме 3 събора през годината – в Лозница, Тетевен и Антоново, ще организираме и четвърти – обяви новият председател. Ангел Пеев обяви и че 20 трабантаджии се готвят за участие през юни в Международния събор на феновете на „Трабант“ в Цвикау, Германия, за пръв път участието от България ще е масово, досега единици са пътували до родината на трабанта.

На състезанието край Лозница карта за почетно членство в клуба получи германецът Томас Ерфорд, който живее в България и трабантът му е с надписи на български: „Аз обичам България!“.