Шест награди получиха представители на Лудогорието от историческия конкурс „Не се гаси туй, що не гасне“. Половината са за ПГТС“Христо Смирненски“-Разград – похвалиха се от учебното заведение.

Деветокласникът Ашкън Зюхтиев Ахмедов е на трето място във възрастова група 9-12 клас за реферата си на тема „140-ти пехотен Зарайски полк – един от полковете-освободители на град Разград“. Неговият връстник Еркан Орханов Халилов пък има поощрение за разказа „За Шипка, девойката Злата и руското капанско пошче“. Награден е и техният научен ръководител Веселина Милушева.

В раздела за есета във възрастова група 5-8 клас победител е шестокласникът от ОУ“Никола Икономов“-Разград Калоян Димитров, а в същата възрастова група, но при пътеписите, очерците и интервютата трета награда е връчена на осмокласничката от ОУ“Христо Ботев“-Исперих. В същия раздел, но при най-големите – 9-12 клас – на трето място е Цветая Русева – 11 клас в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград.

Около 3000 ученици от цялата страна са участвали в конкурса в различните му раздели - реферати, есета, мултимедийни проекти, журналистически материали /очерци, пътеписи, интервюта/, разкази, стихове, рисунки. Конкурсът се организира за десета година от Национално Движение Русофили със съорганизатори: Министерството на образованието и науката, Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители, Националния Дворец на децата и Съюза на офицерите и сержантите от запаса.



Тържеството по награждаването е било в събота в Националния военно-исторически музей. Наградите на победителите са връчени от Патрона на конкурса – първия космонавт на България – ген. Георги Иванов.