"Възраждане" няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ
"Възраждане" ще предложат експертен кабинет, който да е с консенсусен кандидат за премиер. Това стана ясно след консултациите на ПГ "Възраждане" при президента Румен Радев.

"Интересно ми е да чуя вашите изводи за настоящата политическата криза, за преодоляването на политическата апатия и с натрупания ваш парламентарен опит, какво смятате, че е бъдещето на 50-ото Народно събрание", заяви президентът пред представители от ПГ на "Възраждане".
 


 

"Формулата я зададе българският избирател, който вкара повече партии, които не искат да управляват с ГЕРБ и ДПС. Все по-силна роля има ДПС, а ГЕРБ стават младши партньор. Възможно е да има правителство в този парламент", посочи лидерът на "Възраждане" пред държавния глава.

Ден първи от консултациите на партиите с президента (ОБЗОР)

"Готови сме да говорим с всички политически сили без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет с консенсусна фигура за премиер", посочи Костадинов.


По думите му ПП-ДБ са изпълнявали две роли - или управление в коалиция с ГЕРБ и ДПС, или подаряват властта им чрез саботиране на опозицията.
 



На въпрос от държавния глава, лидерът на "Възраждане" заговори за това, че избирателите на "Величие", както и на ГЕРБ и ДПС, трябва да се уважават. И изрази готовност за "протягане на ръка".
 


Според него това е криза на статуквото, а не на политическата криза, но това е възможност за промяна.

"От нас зависи да даде тази надежда", коментира още той и изрази готовност за нови избори през есента, но имало "страх от нови избори".

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС. Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система, и това са ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хиляди души гласоподаватели", каза още Костадинов.
 



Освен темата с кабинета, Костадинов заговори и за избора на нов български патриарх и "груба външна намеса".

От "Възраждане" призоваха Радев да свика КСНС по повод избора на нов български патриарх. "Очевиден е опита БПЦ да бъде поставена под една или друга зависимост и да се превърне в брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България", добави Костадинов.

"Аз съм направил официално запитване и няма заплаха от такъв мащаб. Нека да оставим църквата така, както по Конституцията е независима. По принцип политиците, които не могат да се справят със светските теми, нека не правят опити за религиозни теми. Представете си един КСНС с цялата политическа фрагментация да се захвана с българската църква. Тя се е справила десетилетия наред и е устояла. Към момента няма такава заплаха", отговори Радев.

След консултациите, Костадинов посочи, че са назовали политическата формула. "В този формат, който ни очаква, Борисов е ще е младшият партньор, а ДПС ще е водещата. И бизнеса, и съда, и общинската власт, всичко е в техни възраст. Ако това се мултициплира, Бог да прости българската република", коментира още той.

И призова ПП-ДБ за общ фронт срещу ГЕРБ и ДПС, с широк експертен кабинет и консенсусна фигура. По думите му трябва да се обединят "Възраждане", ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Величие", за да може да се направи управление без първите две партии.

Костадинов посочи, че различия с ПП-ДБ имат по отношение на външната политика, а не за вътрешната и добави, че "тези неща се решават с референдуми".

В понеделник президента разговаря последователно с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Бойко Борисов изрази готовност ГЕРБ да изпълни ангажимента си на първа политическа сила и да предложи правителство, което по думите му ще бъде на малцинството. От ДПС коментираха пред Румен Радев, че според тях е най-логично да бъде подкрепен мандатът на победителите в тези избори – ГЕРБ.

ПП-ДБ за пореден път потвърдиха, че ще бъдат опозиция. И настояха Борисов да направи правителство, защото по думите на Николай Денков "дължи това на българите, след като е свалил две поредни техни правителства".

ПП-ДБ пред Радев: Оставаме опозиция, Борисов дължи правителство на народа

Румен Радев напомни, че се "множат партиите, които имат желание да получат третия мандат", а вчера „Възраждане“ отправиха и предложение за обединяване на всички 125 народни представители под тяхна егида в анти-ГЕРБ-ДПС коалиция. 

"Продължаваме промяната" и Демократична България заявиха запитани от Румен Радев, че не биха подкрепили едно "анти ГЕРБ и ДПС" правителство на "Възраждане". С "Възраждане" не споделяме начина, по който виждаме Европа и света", уточни Николай Денков.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня