Три седмокласнички от ОУ“Васил Левски“-Разград ще участват в международната програма „Space Camp“ – съобщиха от училищната управа. Миналата година училището имаше двама представители, заради доброто им представяне получихме предложение да участваме с отбор – обясни директорът Диана Първанова.

Space Camp(Космически лагер) е космически център за обучение на деца от 9 до 15 години, в света има три такива лагера, изградени по модел на НАСА – в САЩ, Канада и Турция. Трите разградски тийнейджърки ще бъдат в Космическия лагер в турския град Измир, заминават в неделя, ще бъдат там седмица. За Наталия Нешева това ще е второ участие в „Space Camp“, преди година тя е там заедно с Богдан Колев и преподавателя по литература в ОУ“Васил Левски“ Елка Драмалиева. В програмата се получават знания в областта на физиката, но допускането за участие е след представяне на есе на определена тема от типа: „Аз управлявам Мисия „Марс“, „Как си представям Космоса в звуци“ и други. Миналата година есето на Богдан е оценено най-високо сред българските участници и той получава пълна стипендия за лагера, всяка година се дават две пълни стипендии и четири от по ½. За отбора на ОУ“Васил Левски“ тази година стипендията е една пълна, останалата сума е осигурена от родителите на децата, за което школското ръководство им благодари.

Наталия и Богдан разказаха днес на бъдещите участници в кампа Дебора Белчева и Ина Тодорова, както и на местните медии, какво им предстои. Те ще бъдат разпределени на случаен принцип в отбори, носещи имена на планети и спътници. Миналата година разградчаните участвали в тимове заедно с връстници от Латвия, Полша, Гърция и Турция. Съотборникът на Наталия Фраджискос Псалидас от Гърция бил индивидуален победител в мисията, която в края на лагера децата трябвало да изпълнят. По време на заниманията в „Space Camp“ децата пробват тренажори като на астронавтите в НАСА, наблюдават Слънцето през огромен телескоп, пробват скафандри, научават как се отглеждат растения без почва и соли. Тазгодишните участници в лагера ще имат възможност да се срещнат и с астронавт.

Трите момичета от Разград тази година няма да имам придружител от родното училище, ще бъдат в група, ръководена от представител на българския партньор на програмата – неправителствената организация Център за творческо обучение. На сайта на организацията все още стои есето на Богдан от миналата година, вижте го тук.



И четиримата представители на ОУ“Васил Левски“ в космическия лагер в двете съседни години са приети по първо желание в избраната от тях гимназия, Богдан ще учи в Испанската гимназия в София, Наталия – в ПМГ“Акад. Н.Обрешков“-Разград, а Ина и Дебора – в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград.