Общо 17 награди спечелиха деца от Разградска област от националния кръг на конкурса „БУКЕТ“ – съобщи временно изпълняващия длъжността областен координатор на конкурса Хабибе Расим. Второто издание на надпреварата се е провели в събота в зала „Света София“ на народното събрание.

Конкурсът се организира под мотото: „България в Усмивките и в Културата на Етносите и на Толерантността“(БУКЕТ) и се провежда по патронажа на д-р Ахмед Доган. Конкурсът има за цел да повиши интереса на младите хора към изкуството и към традициите на етносите в България, да съдейства за утвърждаване на мултикултурализъм и толерантност в обществото да създава среда за изява и развитие на таланти. Надпреварата е в категориите – музикално изкуство, танцово изкуство и художествено слово.

550 са били класираните за финалния кръг  участници от цялата страна, от тях от Разградско са 132.

В категория „Танцово изкуство“ при груповите изпълнения до 18 години Лудогорието има две трети награди – за танцовите групи при ОДК-Лозница и читалище „Христо Ботев“-Веселина и танцов състав „Gökkuşağı“ от село Беловец.



В категория „Вокални изпълнения“, където в журито е била поп фолк звездата Есил Дюран при индивидуалните изпълнения до 18 години също има два приза за региона – втори места на 13-годишната Пламена Валериева и 10-годишната Алейна Кенанова.

При груповите изпълнения до 18 години на трето място е Детска фолклорна група „Родопски звънчета“ от село Сейдол, а над 18 години на второ място са фолклорен ансамбъл „Цар Калоян“ с ръководител Ростислав Русев и Младежка вокална група от село Севар.

В категория „Автентичен фолклор“ над 18 години на първо място е група „Чинар“ от село Сушево.

В музикалните раздели е имало гостуващи изпълнители – победители от миналогодишни издания на конкурса. Сред тях са били Камелия Николова, която е пяла в акомпанимент на братята пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, както и танцовия състав при читалище „Стефан Караджа“ в село Бисерци.

В категория „Съвременен турски език“ всички награди са за деца от Разградско. От първи до четвърти клас на първо място е Аляра Гавалджи от Езерче, следвана от Исмет Челик и Фадли Кехайов, също от Езерче. От пети до шести клас победител е Еджесу Мехмед от Лудогорци, на второ място – Идриз Ахмед от Лудогорци, на трето – Емине Зюлкяр от Китанчево. Във възрастова група седми-осми клас победител е Едже Хюсеин от Лудогорци, на второ място – Мейлин Мехмед от Китанчево, на трето – Сузан Сюлейман от Лудогорци.