На днешния ден се навършват 145 години от Освобождението на Пловдив от османско иго, съобщиха от Общината.

По този повод Община Пловдив организира възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив.

Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан Александър Петрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, използва изненадата и завзема централната част.

Пловдив отбелязва с поклонение 145 години от Освобождението

Заедно с въоръжените отряди от българи, капитан Бураго превзема железопътната станция и започва прочистването на кварталите от черкезите. На 16 януари 1878 започва свободният летопис на Пловдив.


Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година произнесе Стоян Иванов - директор на Регионален исторически музей, водещ бе Златко Павлов.

В официалната церемония, включваща полагане на венци и цветя на паметника на капитан Бураго участваха почетна рота, венценосци, военен духов оркестър, представители на комитет „Родолюбие“ и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Пловдив.

Строят прие генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон. Във възпоменателното честване участваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Областният управител д-р Ангел Стоев, генерал-майор Явор Матеев - командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командир на пловдивския гарнизон, народни представители, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на район „Централен“ Георги Стаменов, на „Северен“ Стоян Алексиев, на „Западен“ Димитър Колев, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, медии и граждани.

Церемонията завърши с изпълнение на химна на България” и “Ботев Марш”.