Същинската реконструкция на пространството ще започне най-вероятно през лятото на другата година
Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
96800

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
  • Няма да разкопават пл. „Централен“ преди откриващото събитие на
„Пл. „Централен“ няма да бъде разкопан преди откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата", което ще се състои на 11,12 и 13 януари 2019-та година. Същинската реконструкция на пространството ще започне най-вероятно през лятото на другата година. Това обясни кметът Иван Тотев в отговор на въпрос на Дарик няма ли опасност Пловдив да се превърне в строителна площадка през другата година, когато се очаква да бъде посетен от милиони туристи.  
 
Питането е провокирано от факта, че реалното изпълнение на мащабните обществени поръчки, касаещи централната градска част, не е стартирало и едва ли ще започне преди лятото на тази година. До забавянето се стигна след редица обжалвания от страна на мистериозната овчарка Анка, която се опита да оспори 21-милионната процедура за подобряване на инфраструктурата и облагородяването на централната градска част, 12-милионната обществена поръчка за реконструкцията на площад „Централен“, както и изграждането на нова галерия на „Гладстон“. Преди два дни пък се разбра, че старозагорска фирма с 2 лева капитал стопира засега още една конкурсна процедура на градската администрация: 7-милионната обществена поръчка за мащабни ремонти на улици и булеварди в 6-те района на Пловдив, включително в квартал Коматево.
 
По отношение на Тютюневия град, Тотев обясни, че Общината ще направи всичко възможно да отвори улиците, за да може в пространството да се проведат събитията, заложени в програмата на „Пловдив 2019“. Напредък има по сроковете за укрепване на опожарените складове.

В днешния следобед офертите за облагородяването на пл. "Централен" ще бъдат отворени. Тогава ще стане ясно колко фирми са заявили участие в поръчката и кога най-рано ще може да започне нейното изпълнение.


Още от Тотев, чуйте в звуковия файл.