Очаквам 2019-та да промени имиджа на Пловдив и да популяризира града като достойна столица на културата на Европа. Това каза в "Седмицата" на Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев, минути след като посрещна делегация от италианския град Лука.

Той отправи покана към гостите от цяла България, но заяви, че откриващото събитие е специално за всички пловдивчани.

30 посланика и близо 70 представители на различни европейски столици ще бъдат сред официалните гости на откриващото събитие за Европейска столица на културата в Пловдив тази вечер. Акредитираните журналисти от България и чужбина са над 250.

В програмата на проекта са включени близо 300 събития през годината и над 150 още в културния календар на общината, уточни Тотев. Най-важното, според него е, всеки пловдивчанин и гост на града да намери в тази програма своето културно събитие и преживяване, с което ще запомни 2019-та година в Пловдив. Наред с модерното изкуство, голяма част от клъстъра РегионалЕ залага на проекти, свързани с българските традиции и обичаи. "Слуховете, че Пловдив е мъртъв като ЕСК са силно преувеличени", каза още кметът.

 
Очаква се двоен ръст на туристите в града и региона. Според данните, съобщени от него, през 2018 г. те са били 1 млн. 100 хил. души, а прогнозите за 2019 г. са туристическият поток да се увеличи до 2 млн. и 500 хил. Икономическият ефект се изразява още в  строежа на нови хотели, индикатор за това е и липсата на безработица.


В ефира на Дарик Тотев заяви, че до новия туристически сезон центърът на Пловдив ще изглежда много по-различно и ремонтът на площада ще приключи навреме. "Затварянето на централния булевард също бе много смело решение. Въпреки всички първоначални критики съм сигурен, че днес вече всички са убедени, че това е най-правилното място за издигане на модерната сцена", коментира още кметът на града.
 
На въпроса готов ли е за следващ мандат Иван Тотев отново отговори, че все още не е убеден в това си решение и предпочита да има повече време да кара новия си мотор.

Спектакълът тази вечер ще продължи един час, като в него ще участват предимно артисти от Пловдив и региона. Валя Балканска ще даде началото на Европейска столица на културата с космическата "Излел е Делю хайдутин". Светлинното шоу ще завърши с 15-минутна заря, след което програмата под зведите ще продължи до 20.30 ч. с участието на германския музикант и продуцент на електронна музика Шилер. В 21.00 ч. ще започне огненият театър на Пеещите фонтани.