До края на седмицата трябва да приключи пръскането с авиационна техника на засегнатите от марокански скакалци площи в област Кърджали. Това каза областният управител Никола Чанев.

Той обясни, че поразените 20 хиляди декара са на територията на пет от седем общини в областта, като в община Ардино и в община Крумовград на този етап не се налага пръскане. 

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско, въвеждат мерки

Припомняме, че със заповед на земеделския министър на територията на област Кърджали бе обявен каламитет, а Областната епизоотична комисия свика заседание, на което набеляза мерки за овладяване на ситуацията, основна сред които третиране на площите по въздух. 

Най-засегната от мароканския скакалец бе община Черноочене, където поразените площи бяха близо 10 хиляди декара, следвана от община Кърджали, със засегнати около 4 хиляди декара.


През почивните дни пръскане бе извършено в община Черноочене, а днес приключи и третирането на площите в община Кърджали, информираха от Общината.

Най-засегнатите площи в общината са в землищата на селата Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара, Чилик, Невестино.

По думите на областния управител, пръскането ще продължи и следващите дни в общините Кирково, Момчилград и Джебел. „Около 500 хил.лв. бяха отпуснати от Междуведомствената комисия за справяне със ситуацията.

Тези разходи първо ще бъдат направени от общините, а после ще бъдат възстановени. Тук е моментът да подчертая добрата работа на местната власт, на общинските кметове в Кърджали и Черноочене, които на този етап вече приключиха с пръскането“, каза още Никола Чанев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева, БТА