Шофьорът на училищния микробус Румен Иванов Архипов, спасил живота на 12 деца, бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Кюстендил. Това се случи на днешната сесия на Общински съвет-Кюстендил. Докладната бе внесена от кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Предлагат посмъртна награда за кюстендилския шофьор, починал по време на работа

„Свръхчовешка постъпка, която се равнява на героизъм. Човек, който в последният миг не мисли за себе си и мисли за здравето на децата, може само да заслужава преклонение и се надявам, че всички наши съграждани му се прекланят. Мир на праха му”, заяви Петър Паунов. Румен Архипов е роден на 11 март 1964 година.

Шофьор на училищен микробус почина в движение, но спаси децата

Учил е във Второ Основно училище и в Техникума по електротехника. Трудовият му стаж е в Оптико-механичния завод и Мини Бобов дол. От 15 години е шофьор в транспортна фирма, превозваща ученици от град Кюстендил към селата в общината. Той е един от любимите шофьори на учениците.

Възпитател не е пътувал с децата по време на инцидента с училищния автобус

Кметът Петър Паунов обясни, че се очаква доклада от Инспектората по образованието, заради липсата на възпитател в автобуса. „Имаме разкаянието на човекът, който си е позволи да отсъства. Очакват се предложения за дисциплинарни наказания. Уверявам ви, че те ще бъдат най-справедливите. Взети са необходимите мерки това да не се повтаря”, допълни Паунов.