С две събития през този месец Танцова формация „Партньори"- Кюстендил ще отбележат 10- годишнината от създаването си. На 20 декември от 17,30 часа, във фоайето на Общински драматичен театър се открива фотографска изложба с наименование „Партньори в обектива".
„Това е един интересен съвместен продукт, който съдбата ни подарява. Имахме шанса да срещнем една много скромна, но много талантлива дама от Кюстендил - Елка Николчова. За нея отскоро фотографията е увлекателно хоби, но тя е такъв самороден талант, че ние сме сигурни, че й предстоят много успехи в това поприще. Щастливи сме за шанса, който имахме. Тя дойде при нас да помоли за разрешение да ни снима, за да се упражнява в избраната от нея портретна фотография. За нас това бе изключителен подарък, защото в бързането, суматохата на нас не ни остава време да си правим снимки или да ангажираме някой да го прави за нас. С удоволствие приехме този подарък и от тази среща се роди идеята за тази първа фотографска изложба на Ели, а ние сме щастливи, че тя е посветена на нашата годишнина и в нея са представени наши танцьори", заяви един от създателите на ТФ „Партньори" Веска Миланова.


Второто сериозно публично събитие е предстоящия на 23 декември от 19 часа в залата на Общински драматичен театър спектакъл. Формацията ще представи спектакъла „Стоян и Биляна".
„Ние се шегуваме, че посрещаме юбилея си по американски. По нашите географски ширини очакваме подаръци за рождените си дни. Ние правим точно обратното - подаряваме подаръци за рождения си ден. Този интересен спектакъл за любовта и силата, под надслов „Стоян и Биляна", освен на кюстендилската публика, изцяло подаряваме на едни инициативни млади хора от Кюстендил - Младежка банка, които получават всички набрани от продажба на билетите суми и след това с тези средства ще подкрепят младежки инициативи", допълни Миланова.

Тя разказа пред Дарик, че идеята за създаването на танцовата формация се е родила спонтанно от няколоко дами, соито като деца са участвали в танцови състави.

„Днес танцовите формации са много, но преди 10 години в града ни определено липсваше възможност за хора над 20-25 години да се занимават любителски и за удоволствие с изучаването на български народни танци. Така, точно преди 10 години се роди идеята и формацията започна да прави опити да проходи. В началото трудно и бавно, но постепенно формацията се разрасна и желаещите да танцуват са все повече и повече. Участници сме в много местни, регионални и международни фестивали. Пътуванията също много ни сплотяват. Обиколили сме голяма част от Европа. Представяли сме традиционния български и най-вече кюстендилски фолклор в различни държави - от съседните Сърбия, Турция, Гърция, Македония, до по-далечните Хърватска, Латвия, Испания, Полша. При нас възрастовата граница е различна от 8 до 78 години, без да броим бебетата и дребосъците, които са колоритна добавка на всяка репетиция. Ние сме едно голямо семейство, в което има всичко от бебетата до бабите и дядовците, които само по статистика са баби и дядовци, а иначе са по-жизнени, устойчиви и забавни от много тийнейджъри. Понякога се чудим как се получава.
В Кюстендил фолклора е жив, красив и се развива. Всеки колектив има свой облик, своя посока на развитие и това дава възможност за избор на хората, които имат желание да се занимават с танци. Има по нещо за всеки вкус. Това, с което се отличаваме ние е именно доброто настроение, красивите стилни костюми и интересните хореографски разработки. Това, че с лекота палим публиката и я правим съпричастна на нашата емоция. Отличава ни истинското удоволствие и наслада, с които танцуваме за нашата публиката и за нас самите", каза още Веска Миланова.
Тя каза още, че една от гордостите им е, че сами си шият костюмите.


„Не малко път сме извървели и в посока костюми - от репетиционните тениски до автентичните кюстендилски носии и до изключително стилните, пъстри костюми, от други етнографски области, които изработваме сами, със собствени усилия и това са ни най-добрите действия за сплотяване на екипа. В този процес всеки влага енергия, ентусиазъм, вплита в шевиците своята любов и тази любов се усеща от публиката по време на нашите участия, концерти и спектакли. Много е вълнуващо да се наблюдава този процес. Мъже и жени на различна възраст, с различни, често привидно скучни професии, които плетат, шият, бродират, фъкат и влагат всичката си любов дори и в най-дребния детайл. Дали сме втори живот на много автентични носии, като сме ги реставрирали. Изработили сме и с удоволствие танцуваме с костюми от софийско, от пиринска македония, от тракийска етнографска област. Имаме и стилизирани костюми и немалко реквизит. Следващите ще са северняшки и ще са поредната, надяваме се приятна изненада, за нашите почитатели и публика", обясни Миланова.
Тя обясни, че формацията изпълнява хора от всички фолклорни области на България. Естествено, най-силни и емоционални са в изпълненията на традиционния кюстендилски фолклор.
„Много обичаме да разучаваме и танцуваме и традиционни танци от други етноси и държави. В репертоара си имаме гръцки, турски, македонски, израелски, полски, арменски, сръбски, каракачански, латвийски, белгийски танци. Това разнообразява репертоара ни, обогатява културата ни и ни прави още по-атрактивни, особено когато при гостуване в чужбина поздравим домакините с традиционно тяхно хоро, това е много вълнуващо и за нас и за тях", допълни един от създателите на ТФ „Партньори".