Граждански организации от Кюстендил участваха в дебата по проектозакона за личната помощ при националния омбудсман Мая Манолова. Свой представители имаха сдружение „Женско дружество Майчина любов” и фондация „Модус Вивенди ВГ”, съобщи нейният председател Виолета Атанасова.

Внасят в петък коригирания законопроект за хората с увреждания

По настояване на майки на деца с увреждания и с тяхно участие, националният омбудсман Мая Манолова изготви със своя екип проектозакон за личната помощ, който  е качен на сайта на институцията и бе  предоставен на вниманието на всички народни представители. 

Майки: На фона на речи за напредък в политиките за хора с увреждания, те умират от глад и студ

“До момента по изготвения от моя екип проектозакон за личната помощ,
с активното участие на представители на граждански сдружения и на майки на деца с увреждания, чуваме  предимно лични нападки и крясъци, и почти никакви конкретни възражения или предложения,  коментира Мая Манолова.


Възлагаме големи очаквания от тази дискусия, защото имаме обща отправна точка -  да се обединим около очевидно необходимите промени за личната помощ на хората с увреждания, защото в момента тя не се предоставя и не функционира по справедлив и ползотворен начин, споделиха мнозинството от участниците в инициативата.

Ние предлагаме не повече пари, а промени в политиката  в интерес на хорага с увреждажия, подчерта националният омбудсман. Според майките на децата с увреждания, които бяха облекли за дискусията черни тениски с надпис „Системата ни убива!”, е належащо създаването на нова агенция, която по принципно нов начин да разработи пълен регистър на лицата с увреждания и техните конкретни потребности въз основа на ясно разписани от специалисти критерии, за да може помощите и  социалните услуги да бъдат предоставяни не „на калпак”, а съобразно индивидуалните потребности на всяко лице.

Според тях, съществуващата в момента Агенция за хора с увреждания до голяма степен работи формално, без да е създала ефективни механизми за разпределяне на предоставяния от държавата ресурс и без да има идеи за перспективни социални политики.

От своя страна Мая Манолова изрази становище, че създаването на нова агенция  би отнело много време и би се създала опасност тя също да затъне в бюрокрация и да реализира дейността си до голяма степен формално и неефективно.

Мая Манолова с оферта за бартер: Нейната оставка срещу законодателни промени

Очевидна е нуждата от законови промени, които да стъпят на реалистична и здрава основа, за да може да има конкретен смисъл от тях, коментираха от институцията на омбудсмана.

И е абсолютно некоректно да се настройват едни общности срещу други и да се плашат, че с нашия проектозакон ще се отнемат средства от едни хора с увреждания, за да се дадат на други, както и че промените биха стрували непосилно голям финансов ресурс на държавата, подчерта Мая Манолова. 

Виолета Атанасова