Учредяват младежки приз
97200

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Учредяват младежки приз
  • Учредяват младежки приз
Националната младежка литературна конференция „Пеньо Пенев“ ще има и второ издание през 2020 г., когато по статут Димитровград отново ще е домакин на националните поетични дни с името на Пеньо Пенев, категоричен бе кметът Иво Димов.

Димитровград: Столица на младата българска поезия

Той съобщи, че за следващото издание на форума общината ще кандидатства с проект по Програма „Еразъм“, за да организира още по-мащабна инициатива, която да
събере младежи с интереси в сферата на поезията и литературата от още повече населени места в страната.

Да бъде учреден младежки приз „Пеньо Пенев“, който да се връчва заедно с националната поетични награда на негово име, предлагат участниците в първата младежка литературна конференция, която се провежда в Димитровград.


Журито, което ще определя носителите на този приз, да е също от младежи, искат още те. Идеята за отличието е на инициатора за форума Добромир Зафиров от димитровградската езикова гимназия.

Младежка конференция и Димитър Калбуров в програмата на Пеньовите дни

Днес младежите- участници в литературния ученически форум предложиха и още идеи за второто му издание: в него да участват дебютантите от  „Южна пролет“, като Хасково и Димитровград направят заедно Седмица на младежката поезия, да бъде организирана литературна работилница, в която утвърдени автори да мотивират младите, да се канят любими на младежите и популярни в социалните мрежи и интернет творци и други.

„Художникът среща писателя“ в Димитровград

25-то издание на Поетичните дни „Пеньо Пенев“ в Димитровград продължава и днес, като в читалнята на библиотеката участниците в първата национална младежка литературна конференция дискутираха по творческите теми, които ги вълнуват, като дори писаха текстове за песни, разделени на няколко екипа.

От 18:00 часа, във фоайето на театъра е втората Вечер на младата българска поезия, като ще гостува Ина Иванова, а веднага след това в комплекс „Афродита“ участниците в националния форум ще представят свои стихове. Всеки от тях ще получи сертификат за работата си в конференцията.

Предложенията на младежите и кмета на Димитровград Иво Димов чуйте в звуковия файл.