Майки от Добрич пътуват за София, за да се присъединят към националния протест „Системата убива всички“, който ще се състои днес. Това съобщи за Дарик Стела Илиева, която е инициатор на поставянето на палатковия лагер пред Общината в подкрепа на протеста в столицата на родители на деца с увреждания, които настояват за законови промени в разпределянето на помощите за нуждаещите се.
 
Палатката в Добрич бе опъната на 6 юни – пет дни след София. Близо два месеца по-късно, родителите обявиха, че излизат в лятна ваканция също като българските депутати, от които се очаква да решат проблемите им. Палатката пред Общината е разпъната, но празна. Оставени са две бали слама с надпис: „Депутатите излязоха във ваканция, излизаме и ние“, както и „Депутатите в заслужена почивка на остров Бали, а това са нашите бали“. Протестът в палатката ще се поднови, когато народните представители се върнат на работа, уточни за Дарик Стела Илиева.


Исканията на протестиращите родители са да се стигне до гласуване на закон за личната помощ, който да е съобразен с европейските норми и Конвенцията на ООН.
 
В момента в страната има 15 палаткови лагера в подкрепа на исканията. Досега не бе внесен за разискване в Парламента проектът за закон за личната помощ, който бе изготвен от екипа на омбудсмана. Протестиращите родители имаха редица сблъсъци и с национално представителните организации на хора с увреждания.

 
Недоволството днес ще започне в 17.00 часа пред Народното събрание и ще прерасне в шествие до Министерския съвет. Родителите настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им.