Двама ученици от Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол подадоха жалби в Регионалното управление по образованието (РУО) за проблеми с матурите по български език и литература (БЕЛ) и английски език. 

Зрелостниците сигнализираха за аудиофайл с лошо качество на изпита по английски и липсваща диаграма на една от задачите в разпечатката на теста по БЕЛ. 

Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

От Министерството на образованието и науката вече обявиха, че всички зрелостници ще получат служебно по четири точки на задачите, свързани с диаграмата на матурата по БЕЛ. 

Светлан и Георги обаче смятат, че въпреки това са ощетени, защото проблемите по време на матурите са им отнели от времето за другите задачи, казаха те пред журналисти. 


„По английски са 25 въпроса, които не са никак малко. Когато не се разбира записът, губим време, а това може да повлияе на окончателната оценка“, каза Георги. Той вече е приет в Техническия университет във Варна, но държи да бъде оценен коректно на матурата.

„Дори да се справиш със задачата, отделил си много време за това да мислиш какво точно трябва да се свърши. Това те ощетява, защото нямаш достатъчно време да отделиш на другите задачи“, коментира Светлан за липсващата диаграма на матурата по БЕЛ.

В РУО – Ямбол са подадени 11 сигнала от ученици и родители за некоректни тестове по БЕЛ. „В нашия регион само в едно училище се получи - в Професионалната гимназия по земеделие“, каза началникът на просветния инспекторат Георги Георгиев.

До този момент не са внесени официални жалби, подчерта той. „Говорих с родителите, нямаше абсолютно никакво напрежение. Дори единият родител, каза, че само ни информира и няма претенции, защото детето му се е справило. Както каза министърът - никой няма да бъде ощетен“, коментира началникът на РУО.

Сигнали за проблеми на матурата по английски език

По думите му, там, където е имало лошо качество на аудиофайла, е повикан учител по английски език, който е прочел на учениците задачата и изпитът е продължил без проблем. Предстои РУО да направи проверка по подадените днес жалби. 

Държавните зрелостни изпити в област Ямбол иначе са преминали без проблеми, няма нито един опит за преписване. На матурата по БЕЛ не са се явили 71 ученици от допуснатите над 700, допълни Георгиев.

Припомняме, че заради слаб успех, близо 20 % от зрелостниците в областта не бяха допуснати до матурата по български език и литература.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус, БТА