Палатков протестен лагер в Добрич
Палатков протестен лагер в Добрич / Дарик Добрич
Майки от Добрич пътуват за София, за да се присъединят към националния протест „Системата убива всички“, който ще се състои днес. Това съобщи за Дарик Стела Илиева, която е инициатор на поставянето на палатковия лагер пред Общината в подкрепа на протеста в столицата на родители на деца с увреждания, които настояват за законови промени в разпределянето на помощите за нуждаещите се.
 
Палатката в Добрич бе опъната на 6 юни – пет дни след София. Близо два месеца по-късно, родителите обявиха, че излизат в лятна ваканция също като българските депутати, от които се очаква да решат проблемите им. Палатката пред Общината е разпъната, но празна. Оставени са две бали слама с надпис: „Депутатите излязоха във ваканция, излизаме и ние“, както и „Депутатите в заслужена почивка на остров Бали, а това са нашите бали“. Протестът в палатката ще се поднови, когато народните представители се върнат на работа, уточни за Дарик Стела Илиева.

Протестът на родителите на деца с увреждания в Добрич
Дарик Добрич


Исканията на протестиращите родители са да се стигне до гласуване на закон за личната помощ, който да е съобразен с европейските норми и Конвенцията на ООН.
 
В момента в страната има 15 палаткови лагера в подкрепа на исканията. Досега не бе внесен за разискване в Парламента проектът за закон за личната помощ, който бе изготвен от екипа на омбудсмана. Протестиращите родители имаха редица сблъсъци и с национално представителните организации на хора с увреждания.
 
Недоволството днес ще започне в 17.00 часа пред Народното събрание и ще прерасне в шествие до Министерския съвет. Родителите настояват за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им.